Evropa

Mediji o Marin Le Pen: Opasnija nego ikad, družila se sa Putinom, sada bi da vodi Francusku

2 Minute čitanja
francuska izbori

Najžešća protivnica aktuelnog predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), Marin (Marine) Le Pen će vjerovatno  s velikim postotkom ući u drugi krug predsjedničkih izbora, piše agencija France presse.

Konzervativka koju lijevi mediji nazivaju “kandidatkinjom ekstremne desnice” mogla bi osvojiti 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto.

Ono što bi trebalo zabrinuti Makrona je to što ankete predviđaju da bi se ta razlika u drugom krugu mogla značajno istopiti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Popis sadržaja

Treća kandidatura

U slučaju da uđe u drugi krug, Marin Le Pen mogla bi osvojiti 47,5 posto, a Makron 52,5 posto. Vodeći se takvim procjenama, nije pogrešno zaključiti da postoji mogućnost da Marine Le Pen odnese pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.

I sama Marine Le Pen je svjesna da nikada nije bila bliže pobjedi. Ovo je njena treća kandidatura, a posljednji put je izgubila od Makrona 2017. godine.

Francuski mediji pišu kako Marine Le Pen “pegla” svoj imidž stavljajući u fokus kampanje kupovnu moć građana i smanjenje PDV-a na neke proizvode udaljavajući se tako od identitetskih tema. Treba reći kako je Marine Le Pen kćerka Jean-Marie Le Pena, historijskog vođe francuske radikalne desnice i Nacionalne fronte.

Ona je stranku udaljila od antisemitskih i rasističkih izjava svog oca i riješila se ljudi koji su u tom smislu opterećivali stranku.

Lijevi mediji najviše problematiziraju njene stavove o imigraciji i nacionalnom identitetu. Tako list Liberation na naslovnicu uz njenu sliku ima naslov “Ona je tu. Opasnija nego ikad”, aludirajući tako na to da se njeni stavovi o identitetu i dalje nisu promijenili.

Žestoke kritike

Mediji su žestoko kritizirali Le Pen i zbog svojih navodnih veza s Rusijom i Vladimirom Putinom. Naime, početkom marta prozivali su je zbog toga što je na letku u dijelu koji naglašava njen međunarodni status imala slike državnika s kojima se susrela, a među njima je bio i Vladimir Putin.

S Putinom se susrela 2017. godine uoči predsjedničkih izbora, a 2014. godine njena stranka je posudila 9 miliona eura od ruske banke kako bi se finansirala kampanja. Bilo je i problema s otplatom duga nakon što je banci povučena licenca, pa je sve završilo na sudu.

Kako je pisao Reuters, u kampanji 2017. godine rekla je kako se divi Putinu te da će imati mekši stav prema Rusiji. Pozvala je tada i za ukidanje sankcija Moskvi. Međutim, naglasila je kako se Rusija ne petlja u izbore u Francuskoj.

Kada je riječ o ratu u Ukrajini, ona je kritikovala rusku invaziju. Rekla je kako je riječ o očiglednom kršenju međunarodnog prava i da je riječ o činu koji se ne može braniti. Također, priznala je kako je u Rusiji na vlasti autoritarni režim te da ruske norme nisu zapadne.

avaz

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…