Religija

Kako da izbjegnete glavobolju tokom ramazana?

2 Minute čitanja
glavobolja

Glavobolja se pojavljuje kod mnogih posta tokom mjeseca ramazana, a neki od razloga su hipoglikemija (nedostatak šećera), nedostatak kofeina, promjene u ciklusu spavanja, te stres uzrokovan samim postom.

U prospektivnoj studiji izvedenoj u periodu od četiri mjeseca pri University of Malaya (dva mjeseca prije ramazana, te mjesec ramazan i jedan mjesec poslije), 83 osobe (1/3 žena) u starosnoj dobi od 18 do 47 godina je dat dnevnik u kojem su zapisivali informacije o glavobolji, odnosno nedostatku iste za određeni dan. Pomoću Chronic Pain Gradea, odnosno skale za kvantificiranje boli, nakon svakog mjeseca se kvantificirala težina boli.

Početak glavobolje se najčešće dešava tokom popodneva ili predvečer prije iftara. Tokom ramazana je pojavljivanje glavobolje nešto učestalo. Oni koji su inače skloni dobijanju glavobolje tokom drugih delova godine, imaju više šansi da dobiju i tokom ramazana. Njih 48% je osjetilo povećanje učestalosti glavobolje, dok 38% studija subjekta koji nemaju posebnu historiju glavobolje i migrene (tokom posljednjih 6 mjeseci), dožive glavobolje tokom mjeseca ramazana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako izbjeći i skloniti glavobolju tokom Ramazana?

Dr. Elliot Shevel ističe da je nedostatak kofeina najčešći uzrok glavobolje tokom posta. Ovo se može izbjeći na način da osoba smanji konzumaciju kofeina u sedmicama prije ramazana. Također, savjetuje se da se tokom sehura popije jedna količina kafea.

Smanjen nivo šećera u krvi (hipoglikemija) također može biti uzrok glavobolje kod mnogih ljudi. Ako se za sehur konzumira jelo koje je bogato šećerom, može dovesti do naglog porasta šećera, ali i skorog pada koji izaziva glavobolju. Konzumiranje obroka sa niskim sadržajem šećera može spriječiti glavobolju tokom dana.

Dehidracija je još jedan okidač glavobolje. Adekvatan unos tekućine tokom sehura može spriječiti istu. Ljudski mozak se sastoji od 75% vode, te je stoga vrlo osjetljiv na količinu vode koja mu je na raspolaganju. Kada mozak primjeti da je snabdijevanje vodom prenisko, počinje proizvodnja “histamina”. To je u suštini proces raspoređivanja dostupnih voda u tijelu s ciljem da se spasi mozak u slučaju nedostatka vode u dužem vremenu. Histamini direktno uzrokuju bol i slabost, odnosno glavobolju i osjećaj nedostatka energije u tijelu.

„Oni koji doživljavaju glavobolju, također trebaju, koliko je to moguće, izbjeći izloženost drugim okidačima glavobolje, kao što su stres, umor i nedostatak sna.“, navodi dr. Shevel.

Također se preporučuje konzumacija preventivnih tableta i lijekova protiv glavobolje, čije djelovanje je namijenjeno preko 10 sati (na primjer Naproxen).

akos.ba

Vezane objave
Religija

Prosinački blagdani u svijetu 2022

5 Minute čitanja
Prosinac/Decembar konačno stiže, a sa njim se i slave prosinački blagdani po svijetu, dolazi i obilje šarenih lampica, ukrasa i gomila porodičnih…
Religija

INZ: Oprezno sa procedurom klanja kurbana

2 Minute čitanja
U prvoj dekadi jula, jednog od najtoplijih mjeseci godine, za nešto više od sedmicu, vjernici muslimani će širom Bosne i Hercegovine, kao…
Religija

Kurbani 2022 kao nada za siromašne-Islamic Relief

3 Minute čitanja
Kurbani donose radost i nadu milionima gladnih širom svijeta. Dijelimo istinsku radost Kurban-bajrama 2022 sa onima koji su u potrebi. Islamic Relief…