Religija

DOVA ZA ZDRAVLJE

5 Minute čitanja
dova za zdravlje

Dova ima veoma veliki značaj i ulogu u životu čovjeka. Ona je srž ibadeta, pokornosti radi koje je Allah, dž.š., stvorio džinne i ljude, jer Uzvišeni kaže da je svijet džinna i ljudi stvorio isključivo radi pokornosti i ibadeta Njemu. Allah, dž.š., hoće od nas da Mu se obraćamo, da Mu upućujemo dove:

Gospodar vaš je rekao: “Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno, u džehennem poniženi.” (El-Mu’min, 60)

I molite Mu se iskreno Mu ispovijedajući vjeru! (El-A’raf, 29)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dova je uzrok da Allahova ljutnja i srdžba bude udaljena jer se Allah, dž.š. srdi na one koji Mu se ne obraćaju i dove upućuju.

„Ko ne traži od Allaha, dž.š., svoje potrebe, Allah se ljuti na njega.“ (Hadis bilježe Et-Tirmizi i El-Buhari)

DOVA ZA ZDRAVLJE (OZDRAVLJENJE)

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Hvala Ti Allahu, koji Si nam dovoljan u svakom slucaju i koji Si najbolji zastitnik.Ti Si onaj koji ojacava Svojom moci slabog Svog roba i koji lijecis Svojom dobrotom svakog bolesnika i slabog.
Dragi Allahu, molim Te ovom dovom kojom Ti Se molio Muhammed a.s.: “Moj Allahu, ucini zdravim moje tijelo,moj sluh,moj vid.Moj Allahu, utjecem Ti se od nevjerstva i siromastva.”

Allahu, podari mi dobro zdravlje,jer kome Si dao zdravlje,dao Si mu veliko dobro.Zato Te molim da mi das zdravlje,kako bih Ti mogao sto vise i bolje ibadet ciniti.
Dobri Allahu, moli Te da mi das dobro ovog i buduceg svijeta.Narocito Te molim da mi das zdravlje,da me ozdravis.Molim Te da mi tijelo osnazis i da mi dusu smiris i urahatis.To Te molim,Uzviseni Allahu, pa smiluj mi Se i uslisaj mi ovu dovu!Ti Si Allah, koji dove robova svojih islisavas.
Dragi Allahu, Tebi se samo obracam i Tebe samo molim za zdravlje,jer me Ti jedini mozes ozdraviti sa Svojom dobrotom i milosti. Neka Ti je, Svemoguci Allahu, nebrojeno hvala, jer Si Ti Gospodar svih svjetova i stvoritelj svega sto postoji na nebesima i na zemlji.! (M.M)

Dova za zdravlje djeteta, odraslih, porodice

Hvala Ti, Allahu, koji Si nam dovoljan u svakom slučaju i koji Si najbolji zaštitnik. Ti Si onaj koji ojačava Svojom moći slabog Svog roba i koji liječiš Svojom dobrotom svakog bolesnika i slabog.
Dragi Allahu, molim Te ovom dovom kojom Ti Se molio Muhammed a.s.:
“Moj Allahu, učini zdravim moje tijelo, moj sluh, moj vid. Moj Allahu, utječem Ti se od nevjerstva i siromastva.”

Allahu, podari mi dobro zdravlje, jer kome Si dao zdravlje, dao Si mu veliko dobro. Zato Te molim da mi das zdravlje, kako bih Ti mogao sto više i bolje ibadet činiti.

Dobri Allahu, molim Te da mi daš dobro ovog i budućeg svijeta. Naročito Te molim da mi daš zdravlje, da me ozdraviš. Molim Te da mi tijelo osnažiš i da mi dušu smiriš i urahatiš. To Te molim, Uzvišeni Allahu, pa smiluj mi Se i uslišaj mi ovu dovu! Ti Si Allah, koji dove robova svojih uslišavaš.
Dragi Allahu, Tebi se samo obraćam i Tebe samo molim za zdravlje, jer me Ti jedini možeš ozdraviti sa Svojom dobrotom i milosti. Neka Ti je, Svemogući Allahu, nebrojeno hvala, jer Si Ti Gospodar svih svjetova i stvoritelj svega što postoji na nebesima i na zemlji.

Dova protiv teških bolesti

  • Od Enesa, radijallahu anhu, prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio:

اللهم إني أعوذ بك من البرص, والجنون, والجذام, ومن سيئ الأسقام

“ Allahumme inni euzu bike minel-beresi vel-džununi vel-džuzami ve min sejj’ii-l-eskami !” (Allahu, utječem Ti se od gube, i od ludila, i od šuge, i od zlih bolesti.” (Ebu Davud)

Šejh Ibn Usejmin, rahimehullah, rekao je: “Smatram da današnja bolest raka (karcinoma), spada pod riječi: “ve sejj’ii-l-eskami”-od zlih bolesti”.

Svakodnevne dove

Allâhumme bi ‘ilmike-l-gajbi ve kudretike ‘ale-l-halki ahjinî mâ ‘alimte-l-hajâte hajren lî ve teveffenî mâ ‘alimte-l-vefâte hajren lî. Allâhumme innî es-eluke hašjeteke fi-l-gajbi ve-š-šehâdeti. Ve es-eluke kelimete-l-hakki fi-r-ridâ ve-l-gadab. Ve es-eluke-l-kasde fi-l-ginâ ve-l-fakr. Ve es-eluke ne’imen lâ jenfidu. Ve es-eluke kurrete ‘ajnin lâ tenkati’u. Ve es-eluke-r-ridâ ba’de-l-kadâi ve es-eluke berde-l-‘ajši ba’de-l-mevti. Ve es-eluke lezzete-n-nezari ilâ vedžhike ve-š-ševka ilâ likâike fî gajri darrae mudirretin ve lâ fitnetin mudilletin. Allâhumme zejjinâ bi zîneti-l-îmâni vedž’alnâ hudâten muhtedîn.

Allahu moj, koji poznaješ nevidljivo i imaš moć stvaranja, daj mi da živim dok je za mane dobro da sam živ, i daj mi da umrem kada smrt bude bolja za mene. Allah moj, molim te za strah prema Tebi iu tajnosti i na javi, molim Te da mi podariš da govorim istinu i kada sam zadovoljan i kada sam u srdžbi, molim Te da mi podariš umjerenost i kada sam imućan i kada sam u siromaštvu . Molim te za blagodat koja neće nestati i radost koja se neće presjeći i zadovoljstvo Tvojim odredbom, molim Te za olakšanje poslije smrti. Molim te za slast gledanja u Tvoje lice i čežnju za susret s Tobom bez štete i iskušenja koja me mogu zadesiti. Allahu moj okiti nas ljepotama vjere i učini nas onima koji su upućeni je upućenima.

Bismillahi ‘alâ nefsî ve mâlî ve dînî. Allâhumme reddinî bi kadâike ve barik lî fîmâ kuddire hattâ lâ uhibbe ta’džîle mâ ehharte ve lâ te’hîre mâ ‘adždželte. Allâhumaksim lenâ min hašjetike mâ tehûlu bihi bejnenâ ve bejne ma’sijetike ve min tâ’atike mâ tubelligunâ bihi dženneteke ve mine-l-jekîni mâ tuhevvinu bihi ‘alejnâ mesâibe-d-dun-jâ bisârinâ ve’ibsârinâmâ ve kuvvetinâ mâ ahjejtenâ vedž’alhu-l-vârise minnâ vedž’al se’renâ ‘alâ men zalemenâ vensurnâ ‘alâ men ‘âdânâ ve lâ tedž’al musîbetenâ fî dîninâ ve lâ tedž’ali-d-dun-jminâ vebere lâ meblega ‘ilminâ ve lâ tusellit ‘alejnâ me lâ jerhamunâ.

U ime Allaha nek bude sve: i ja, i moja imovina, i moja vjera. Allahu moj, učini da budem zadovoljan Tvojim odredbom i blagoslovi mi ono što mi je suđeno tako da ne volim da ubrzaš ono što si Ti odgodio niti da odgodiš ono što si ubrzao. Allahu moj, udijeli nam toliko bojazni prema Tebi, koliko je dovoljno da nas spriječi toliko u griješenju prema Tebi, udijeli nam pokornost prema Tebi, koliko će nas dovesti do Tvoga dženneta, udijeli nam toliko čvrstog uvjerenja koliko je dovoljno da nam olakša nevolje ovoga svijeta . Snabdij nas našim sluhom, vidom i našom snagom sve dok nam život traje i daj nam da s tim blagodatima i snagom umremo. Učini da se osvetimo samo onima koji nam nepravdu čine i pomozi nas protiv onih koji prema nama izraze neprijateljstvo. Nemoj da nam nevolje bude u našoj vjeri.

Allahumme ente-l-meliku lâ ilâhe illa ente. Ente rabbî ve ene ‘abduke, zalemtu nefsî va’tereftu bi zenbî fagfir lî zunûbî džemî ‘an, innehu lâ jagfiru-z-zunube illâ ente, vehdinî li ahseni-l-ahlâki lâ jehdîâhânila selaj’la, jehdîâhânillâji’ll jasrifu ‘anni sejjiehâ illâ ente. Lebbejke ve sa’dejke ve-l-hajru kulluhu bi jedejke, ve-š-šerru lejse ilejke ene bike ve ilejke, tebârekte ve te’alejte, estagfiruke ve etûbu ilejke.

Allahu moj, Ti si Vladar, nema boga osim Tebe! Ti si moj Gospodar, a ja sam rob Tvoj! Sam sebi sam nepravdu učinio i priznajem svoj grijeh, pa mi oprosti sve moje grijehe. Zaista, grijehe samo Ti opraštaš. Uputi me lijepom ahlaku, njegovim ljepotama samo Ti upućuješ. Otkloni od mene ono što je ružno jer samo Ti možeš otkloniti ono što je ružno u njemu. Tebi se u potpunosti stavljam na raspolaganje, a svako dobro je kod Tebe. Kod Tebe nema nikakva zla, Ti si me stvorio i Tebi se vraćam. Slavljen si i Uzvišen, od Tebe oprost tražim i Tebi se kajem.

Lâ ilâhe illellâhu-l-vahidu-l-kahhâr. Rabbu-s-semâvâti ve-l-erdi ve mâ bejnehume-l-‘azîzi-l-gaffâr.

Nema boga osim Allaha Jedinoga, koji mnogo poklanja, Gospodara nebesa i Zemlje i onoga što je među njima, Snažnoga koji mnogo prašta!

Izdvajamo vaktije za gradove i općine.
Vaktija Cazin
Vaktija Bihać
Vaktija Velika Kladuša

Vaktija Tuzla
Vaktija Zenica
Vaktija Travnik
Vaktija Sarajevo
Vaktija Mostar

Vezane objave
Religija

Prosinački blagdani u svijetu 2022

5 Minute čitanja
Prosinac/Decembar konačno stiže, a sa njim se i slave prosinački blagdani po svijetu, dolazi i obilje šarenih lampica, ukrasa i gomila porodičnih…
Religija

INZ: Oprezno sa procedurom klanja kurbana

2 Minute čitanja
U prvoj dekadi jula, jednog od najtoplijih mjeseci godine, za nešto više od sedmicu, vjernici muslimani će širom Bosne i Hercegovine, kao…
Religija

Kurbani 2022 kao nada za siromašne-Islamic Relief

3 Minute čitanja
Kurbani donose radost i nadu milionima gladnih širom svijeta. Dijelimo istinsku radost Kurban-bajrama 2022 sa onima koji su u potrebi. Islamic Relief…