HAK kamere Krčki most uživo. Pogledaj trenutno stanje na Krčkom mostu i planiraj svoje putovanje.

Krčki most kamera 1

Krčki most

Kamera se učitava svakih 30 sekundi – Izvor: HAK

Krčki most kamera 2

Krčki most kamera

Kamera se učitava svakih 30 sekundi – Izvor: HAK

Krčki most lokacija

O Krčkom mostu

Krčki most: Kvarnerov impresivni lučni most premošćuje Krčki kanal

Kada pomislimo na Hrvatsku, njezina ljepota nas očarava – slikoviti pejzaži, tirkizno plavo more, čarobni otoci. U toj mnoštvenoj ljepoti, izdiže se jedan poseban simbol inženjerskog umijeća i povezivanja – Krčki most. Ovaj lučni armirano betonski most premošćuje Krčki kanal i spaja predivne krajeve Kvarnera u regiji Primorje. Nastao kao rezultat truda i znanja stručnjaka, Krčki most postao je bitan dio hrvatske prometne infrastrukture.

Povijest izgradnje Krčkog mosta i tehnički podatci

Krčki most, kojeg je projektirao Ilija Stojadinović, a surađivao s njim Vukan Njagulj i Bojan Možina, gradila je tvrtka Mostogradnja uz suradnju s podizvođačem Hidroelektrom. Gradnja je započela u srpnju 1976., a most je otvoren za promet 19. srpnja 1980. godine. Ovaj impresivni most strši u visinu od 67 metara, proteže se na ukupnoj dužini od 1430 metara, s najvećim rasponom od 390 metara. Širina mosta iznosi 7.5 metara, omogućavajući prolazak cestovnih vozila i pješaka.

Inženjerski podvig i važnost Krčkog mosta

Krčki most predstavlja inženjerski podvig i simbol povezivanja koji olakšava putovanje i trgovinu između otoka Krka i kopnenog dijela Hrvatske. Prije izgradnje mosta, otok Krk bio je povezan s kopnom samo trajektnim linijama, što je stvaralo izazove u prometu, posebno u turističkoj sezoni.

Ovaj most ne samo da je riješio prometne izazove već je i pružio ekonomsku korist turizmu i gospodarstvu lokalnog područja. Turistima, ali i lokalnom stanovništvu, pruža brz i siguran put do otoka Krka, koji je poznat po svojoj ljepoti, bogatoj povijesti i gastronomskim čarima.

Okolišna osviještenost mosta

Krčki most pokazuje osviještenost prema očuvanju okoliša, a to je posebno važno za osjetljivu morsku ekosustav regije Kvarner. Izostanak mostarine od 15. lipnja 2020. godine potiče ljude da koriste ovu infrastrukturu bez dodatnih financijskih opterećenja, čime se smanjuje promet na trajektnim linijama i posljedično smanjuje emisija stakleničkih plinova.

Turizam i Krčki most

Krčki most nije samo struktura od betona i čelika, već je postao neizostavan dio turističkog iskustva regije Kvarner. Mnogi turisti dolaze kako bi doživjeli vožnju preko ovog impozantnog mosta, uživali u pogledu na okolne otoke i more te stvorili nezaboravne uspomene. Pogled s mosta pruža panoramu Kvarnerskog zaljeva, koja ostavlja bez daha i očarava svojom ljepotom.

Zaključak

Krčki most, remek-djelo inženjerske struke, spojio je ljepotu otoka Krka s kopnom Hrvatske, olakšavajući putovanje i potičući turizam u regiji Kvarner. Njegova konstrukcija, visina i tehnički podatci svjedoče o veličini ovog inženjerskog dostignuća. Također, njegova okolišna osviještenost i uloga u poticanju turizma čine ga nezamjenjivim simbolom koji predstavlja ljepotu i spoj između kopna i otoka. Krčki most ostaje vječni podsjetnik na moć ljudske inovativnosti i potrebu za povezivanjem, te će sigurno ostati jedan od najimpresivnijih simbola Hrvatske i Kvarnera

Pogledaj kamere sa ostalih autocesta i graničnih prijelaza: