Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
privremeno ponovno uvodenje granicnih kontrola
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen prelazak granice za vrijeme privremenog ponovnog uvođenja graničnih kontrola.

Slovenija je naložila privremeno ponovno uspostavljanje graničnih kontrola s Hrvatskom i Mađarskom od ponoći, 21. oktobra 2023. Ta naredba postaje valjana dan nakon što se objavi u Službenom listu Republike Slovenije i vrijedi od 21. do 30. oktobra 2023.

Slovenska policija tvrdi da je ova privremena kontrola granica krajnja mjera “proporcionalna identificiranoj prijetnji”. Akcije će se provoditi u saradnji sa policijskim snagama Italije, Hrvatske i Mađarske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Granični prijelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smiju prelaziti i građani država koje nisu članice Europske unije su, odnosno oni koji imaju pasoš Bosne i Hercegovine su:

Granični prijelazi za željeznički saobraćaj na kojima mogu prelaziti svi putnici, bez obzira koje dokumente posjeduju su:

Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava.

Izvor: Klix.ba

Vezane objave
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…
Evropa

Njemačka, Francuska i Nizozemska protiv kandidatskog statusa za BiH

1 Minute čitanja
Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji – sve je glasnija poruka iz Brisela. Kako N1 saznaje…