Baklava sa orasima je kraljica slatkih pita i poslastica koja se uvijek nađe na stolovima bosanskih kuća za vrijeme bajramskih praznika a i nekih drugih važnih prilika. Također, ima više vrsta baklava i različitih načina pripreme baklave kao i više načina samog rezanja baklave.
Tako imamo baklavu sa pistacijama, suhim šljivama u kombinaciji sa jezgrom od oraha, baklava sa čokoladom, grizom itd. Baklavu možete izrezati na kockice, trokutiće i druge razne šeme koje izgledaju kao umjetnička djela pa vam bude žao pojesti baklavu.
Ako pitate jednu pravu bosanku, šta je baklava i od čega se pravi, uvijek ćete dobiti isti odgovor a to je da je baklava najbolja poslastica, koja se pravi isključivo od jezgre oraha, sa maslacem, agdom i sa puno ljubavi. Da bi baklava bila prava, ona se sa puno strpljenja, strepnje i ljubavi “nazori” dok se peče, isto kao što pazimo na malo dijete koje je samo prohodalo. Užitak degustacije baklave, koja je ispravno pripremljena i ispečena vrijedi svake minute uloženog truda. Ne morate biti bosanka, da biste pripremili baklavu, a kako se priprema i šta vam je sve potrebno za baklavu pogledajte i pročitajte u nastavku ovog teksta.
Popis sadržaja
Kako napraviti ukusnu baklavu sa orasima?
Potrebni su kvalitetni sastojci, mnogo ljubavi i strpljenja. Kod baklave nema žurbe. Ona mora da se “tišti” dugo na laganoj vatri. Izrežite je kako najbolje znate. Promjer tepsije 28 cm. Baklavu peći oko sat i pol na oko 170 stepeni.
Baklava sa orasima sastojci:
- 1/2 kg jufke
- 250 gr maslaca
- 600 gr mljevenih oraha
- 100 gr sjeckanih oraha
- 3 kašike šećera
- Agda za baklavu
Agda za baklavu sastojci:
- 700 gr šećera
- 800 ml vode
- 2 kriške limuna
Agda za baklavu priprema:
U 800 ml vode dodati 700 gr šećera i dvije kriške limuna. Agdu kuhati 20 minuta. Agdu ohladiti i sa tako hladnom agdom zaliti vruću baklavu kad se ispeče.
Priprema baklave sa orasima
- 600 grama jezgre samljeti a 100 grama isjeckati te dodati 3 kašike šećera.
- Otopiti 250 grama maslaca.
- Izdvojiti jedan list jufke koji će na kraju služiti kao “pokrivač”, zaštititi taj list jufke najlonom da se ne osuši.
- Uzeti tepsiju promjera 28 cm staviti na jufke i okolo iskružiti jufke nožem kako bismo dobili idealan oblik za slaganje baklave.
- Ostatke trokutastih listova također treba iskoristiti (pogledajte video)
- Premazati tepsiju istopljenim maslacem i staviti prvi list jufke pa pomalo dodavati maslac svaki put na svaku jufku (na treću jufku dodati jezgru) i tako dok ne potrošite jufke i jezgru. Ne zaboravite iskoristiti trokutaste dijelove jufke.
- Također pazite da vam ostanu 3 jufke sa kojima ćete završiti slaganje baklave.
- Baklavu prije pečenja izrezati. Jedan od načina rezanja baklave pogledajte u videu.
- Nakon što ste izrezali baklavu zaštitite je/pokrijte sa jufkom koju ste ostavili.
- Staviti u prije zagrijanu rernu i peći 90 minuta na 170 stepeni. Po potrebi smanjivati na manju temperaturu i također povećavati.
- Kad se baklava ispeče skinuti jufku/pokrivač i zaliti vruću baklavu sa ledenom agdom.
- Prekriti tepsiju baklave sa drugom većom tepsijom ili tacnom kako se gornji listovi ne bi odvojili od baklave.