Hrana

Baklava sa orasima recept 2022

3 Minute čitanja
baklava sa orasima

Baklava sa orasima je kraljica slatkih pita i poslastica koja se uvijek nađe na stolovima bosanskih kuća za vrijeme bajramskih praznika a i nekih drugih važnih prilika. Također, ima više vrsta baklava i različitih načina pripreme baklave kao i više načina samog rezanja baklave.

Tako imamo baklavu sa pistacijama, suhim šljivama u kombinaciji sa jezgrom od oraha, baklava sa čokoladom, grizom itd. Baklavu možete izrezati na kockice, trokutiće i druge razne šeme koje izgledaju kao umjetnička djela pa vam bude žao pojesti baklavu.

Ako pitate jednu pravu bosanku, šta je baklava i od čega se pravi, uvijek ćete dobiti isti odgovor a to je da je baklava najbolja poslastica, koja se pravi isključivo od jezgre oraha, sa maslacem, agdom i sa puno ljubavi. Da bi baklava bila prava, ona se sa puno strpljenja, strepnje i ljubavi “nazori” dok se peče, isto kao što pazimo na malo dijete koje je samo prohodalo. Užitak degustacije baklave, koja je ispravno pripremljena i ispečena vrijedi svake minute uloženog truda. Ne morate biti bosanka, da biste pripremili baklavu, a kako se priprema i šta vam je sve potrebno za baklavu pogledajte i pročitajte u nastavku ovog teksta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako napraviti ukusnu baklavu sa orasima?

Potrebni su kvalitetni sastojci, mnogo ljubavi i strpljenja. Kod baklave nema žurbe. Ona mora da se “tišti” dugo na laganoj vatri. Izrežite je kako najbolje znate. Promjer tepsije 28 cm. Baklavu peći oko sat i pol na oko 170 stepeni.

Baklava sa orasima sastojci:

 • 1/2 kg jufke
 • 250 gr maslaca
 • 600 gr mljevenih oraha
 • 100 gr sjeckanih oraha
 • 3 kašike šećera
 • Agda za baklavu

Agda za baklavu sastojci:

 • 700 gr šećera
 • 800 ml vode
 • 2 kriške limuna

Agda za baklavu priprema:

U 800 ml vode dodati 700 gr šećera i dvije kriške limuna. Agdu kuhati 20 minuta. Agdu ohladiti i sa tako hladnom agdom zaliti vruću baklavu kad se ispeče.

Priprema baklave sa orasima

 1. 600 grama jezgre samljeti a 100 grama isjeckati te dodati 3 kašike šećera.
 2. Otopiti 250 grama maslaca.
 3. Izdvojiti jedan list jufke koji će na kraju služiti kao “pokrivač”, zaštititi taj list jufke najlonom da se ne osuši.
 4. Uzeti tepsiju promjera 28 cm staviti na jufke i okolo iskružiti jufke nožem kako bismo dobili idealan oblik za slaganje baklave.
 5. Ostatke trokutastih listova također treba iskoristiti (pogledajte video)
 6. Premazati tepsiju istopljenim maslacem i staviti prvi list jufke pa pomalo dodavati maslac svaki put na svaku jufku (na treću jufku dodati jezgru) i tako dok ne potrošite jufke i jezgru. Ne zaboravite iskoristiti trokutaste dijelove jufke.
 7. Također pazite da vam ostanu 3 jufke sa kojima ćete završiti slaganje baklave.
 8. Baklavu prije pečenja izrezati. Jedan od načina rezanja baklave pogledajte u videu.
 9. Nakon što ste izrezali baklavu zaštitite je/pokrijte sa jufkom koju ste ostavili.
 10. Staviti u prije zagrijanu rernu i peći 90 minuta na 170 stepeni. Po potrebi smanjivati na manju temperaturu i također povećavati.
 11. Kad se baklava ispeče skinuti jufku/pokrivač i zaliti vruću baklavu sa ledenom agdom.
 12. Prekriti tepsiju baklave sa drugom većom tepsijom ili tacnom kako se gornji listovi ne bi odvojili od baklave.

Baklava sa orasima – VIDEO recept

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…