Evropa

Prva evropska zemlja koja je ukinula ruski plin: Kada smo mogli mi, može i ostatak EU

1 Minute čitanja
litvanija

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda objavio je da njegova zemlja od ovog mjeseca više neće uvoziti ruski plin.

“Prije mnogo godina moja je zemlja donijela odluke koje nam danas omogućuju da bez muke prekinemo energetske veze s agresorom. Ako mi to možemo, može i ostatak Evrope”, poručio je na Twitteru.

Ministarstvo energetike Litvanije na svojim je stranicama objavilo priopćenje o ovoj odluci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Tražeći punu energetsku nezavisnost od ruskog plina, kao odgovor na rusku energetsku ucjenu u Evropi i rat u Ukrajini, Litvanija je potpuno napustila ruski plin: plinski transportni sistem Litvanije od početka ovog mjeseca radi bez uvoza ruskog plina. To potvrđuju i podaci litvanskog operatera plinskog transportnog sistema Amber Grid, koji pokazuju da je 2. aprila uvoz ruskog plina za potrebe Litvanije preko litvansko-bjeloruske interkonekcije bio jednak 0 MWh.

“Ovo je prekretnica”

Sva potražnja za plinom Litvanije zadovoljava se putem terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Klaipedi. Službeni rasporedi koje planira operater terminala za ukapljeni prirodni plin Klaipedos Nafta pokazuju da će na terminal svakog mjeseca stizati tri velika tereta ukapljenog plina, što je planirano da bude dovoljno za sve kupce. 

Za sljedeće razdoblje kupci su naručivali samo transport plina s terminala. Po potrebi se plin u Litvu može isporučivati ​​i plinskom vezom s Latvijom, a od 1. maja – plinskom vezom s Poljskom.

Ministar energetike Dainius Kreivis kaže da je ovo prekretnica u historiji energetske nezavisnosti Litvanije: “Mi smo prva zemlja EU među zemljama opskrbljivačima Gazproma koja je stekla nezavisnost o isporuci ruskog plina, a to je rezultat višegodišnje koherentne energetske politike i pravovremenih infrastrukturnih odluka”.

U takvim okolnostima, ruski zahtjev za plaćanjem plina u rubljama je besmislen, jer Litvanija više ne naručuje ruski plin i više ga ne planira plaćati. Kao odgovor, ruska kompanija za opskrbu plinom Gazprom obavijestila je Amber Grid da više ne želi uvoziti plin iz Rusije preko litvansko-bjeloruske veze”.

raport.ba

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…