Hrana

MEDENA TORTA – Medovik recept

2 Minute čitanja
MEDENA TORTA1

Svi,koji smo barem jednom probali parče Medene torte,postala nam je ,među omiljenijim poslasticama. Medena torta ili Medovik je tradicionalna ruska torta.

Dugo sam tragala za originalnim receptom,odnosno tražila sam onaj ukus torte, koji sam jednom probala u gostima kod jedne prijateljice, koja je iz Rusije.

Probala ih bezbroj ali nijedan mi nije bio kao taj njen. Dala mi je recept, kako to ona pravi i od tada ga pravim često! Za sebe i druge.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uživajte i probajte napraviti Medenu tortu po ovom receptu.

Sastojci za medenu tortu:

  • 1/4 margarina
  • 7-8 kašika meda
  • 3 jaja
  • 4 čaše(čaša od jogurta-mala) šećera
  • 2 mirelama(400 gr x2)
  • 2 male kašikice sode bikarbone.

Priprema medene torte:

1/4 margarina lagano miješati na pari,kad se margarin otopi,dodati med.

3 jaja i 1 šolja šećera,izmutiti i dodati u gore navednu smjesu i lagano miješati.Potom dodati 2 male kašike sode.

Skloniti sa šporeta i dodavati brašno,smjesa treba da bude gusta kao za jufke.Ne pretvrda jer će se tijesto kasnije stvrdnuti.

Kad se tijesto ohladi,napraviti 10 kuglica te ih razvijati /razvaljati oklagijom ili valjkom na tanke korice,otprilike debljina kao za palačinke.

Obrnuti malu tepsiju(može vam poslužiti i nešto drugo 🙂 ),staviti masni papir i razvijenu “lopticu”peći.

Kore se peku u predhodno zagrijanoj kutiji otprilike 2-3 minute.

Jednu pečenu koru ostaviti,jer ćete je izmrviti i služiti će vam kao dekoracija(možete izmiješati mljevenu jezgru sa izmrvljenom koricom).

Fil za medenu tortu

2 Milerama

3 čaše šećera

Izmiješati mileram i šećer i ostaviti u frižider da se ohladi.

Kremu pripremite prvu,tako da kad završite sa pečenjem kora za tortu,možete odmah krenuti sa premazivanjem torte.Na pladanj stavite jednu koru pa premažite filom i tako dok ne potrošite kore i fil.Na kraju posuti mrvicama(mrvice od jedne kore koju ste izdvojili i samljeli).

Ovo je recept za Medenu tortu sa 9-10 kora.

Za veću Medenu tortu,povećajte sastojke.

Prijatno!

Izvor:krajiski.ba

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…