Evropski sistem za informacije i odobrenje putovanja, poznat i kao ETIAS, predstavlja novi sistem koji će uticati na način putovanja u Evropsku uniju (EU). Prema podacima iz EU proces apliciranja za ETIAS počinje početkom 2024 godine ali se i pominje novembar 2023 godine. U ovom članku ćemo vam pružiti sve važne informacije šta je ETIAS.

Proces apliciranja za ETIAS

Zahtjev za ETIAS će se podnositi putem interneta, a proces će biti vrlo jednostavan i efikasan. Potrebno je dostaviti osnovne informacije o sebi, putnoj ispravi i planiranom putovanju u EU. Nakon podnošenja zahtjeva, bit ćete podvrgnuti procesu provjere kako bi se utvrdilo da li ispunjavate uslove za dobijanje ETIAS-a.

Odobrenja u sistemu ETIAS odnose se isljučivo na turističke posjete, dok će oni koji žele da rade ili studiraju u nekoj od zemalja EU i dalje morati da podnose zahtjev za radne ili studentske dozvole.

Koja je cijena apliciranja za ETIAS-a

Apliciranje za ETIAS nije besplatno. Potrebno je platiti 7 eura za svako apliciranje. Bit će besplatna za mlađe od 18 godina i starije od 70 godina. Plaćanje će se vršiti isključivo debitnim ili kreditnim karticama online.

Postupak odobrenja

Nakon što podnesete zahtjev za ETIAS, vaša aplikacija će biti pregledana i provjerena od strane nadležnih vlasti. Odluka o odobrenju ili odbijanju će biti donesena na osnovu informacija koje ste pružili. Vrijeme potrebno za ovu obradu varira, ali se preporučuje da aplicirate za ETIAS najmanje nekoliko nedjelja prije planiranog putovanja kako biste bili sigurni da ćete dobiti odobrenje na vrijeme.

U kojim sve slučajevima zahtjev može biti odbijen?

Podnosilac prijave za ETIAS treba biti svjestan da se prijava može odbiti u slučaju prisustva kriminalne prošlosti, predstavljanja ozbiljnog rizika za društvo ili ako se nalazi na listi osoba za praćenje putovanja zbog povezanosti s osumnjičenim teroristima. Dodatno, potencijalni razlog za odbijanje prijave je i pružanje lažnih informacija tokom procesa apliciranja. Također, putovanje iz oblasti pogođenih epidemijom ili pandemijom može biti razlog za odbijanje, s obzirom na potencijalnu opasnost koju nosi za javno zdravlje. Važno je shvatiti ozbiljnost ovih kriterijuma i pažljivo se pripremiti za proces apliciranja za ETIAS.

Trajanje važenja ETIAS odobrenja i višekratna upotreba

Kada dobijete odobrenje za ETIAS, ono će važiti određeni period, obično tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Tokom tog vremena, moći ćete ulaziti i izlaziti iz Evropske unije više puta, sve dok važenje vaše dozvole traje. Ovo je odlična vijest za one koji često posećuju evropske zemlje ili planiraju duža putovanja.

Za koje zemlje važi ETIAS odobrenje?

Popis zemalja za koje važi ETIAS odobrenje:

Evropske Zemlje sa ETIASEvropske Mikrodržave
AustrijaMonako (preko Francuske)
BelgijaSan Marino (preko Italije)
BugarskaVatikan (preko Italije)
Hrvatska
Kipar
Češka
Danska
Estonija
Finska
Francuska
Nemačka
Grčka
Mađarska
Island
Italija
Letonija
Lihtenštajn
Litvanija
Luksemburg
Malta
Holandija
Norveška
Poljska
Portugal
Rumunija
Slovačka
Slovenija
Španija
Švedska
Švajcarska
etias schengen mapa

Etias video

YouTube video

Važnost unapređenja sigurnosti i olakšavanja putovanja

ETIAS ima za cilj unaprijediti sigurnost u Evropskoj uniji tako što će identificirati potencijalne sigurnosne prijetnje unaprijed. Istovremeno, olakšava putovanja turistima i poslovnim putnicima tako što eliminira potrebu za traženjem viza za kratkoročna putovanja.

Popis zemalja čiji građani moraju imati ETIAS odobrenje

Evo tabele sa popisom zemalja čiji građani trebaju ETIAS kako bi putovali u Šengensko područje i Evropsku uniju:

ZemljaPotrebna ETIAS
AlbanijaDa
Antigva i BarbudaDa
ArgentinaDa
AustralijaDa
BahamiDa
BarbadosDa
Bosna i HercegovinaDa
BrazilDa
BrunejDa
KanadaDa
ČileDa
KolumbijaDa
Kosta RikaDa
DominikaDa
SalvadorDa
GruzijaDa
GrenadaDa
GvatemalaDa
HondurasDa
Hong Kong SARDa
IzraelDa
JapanDa
KiribatiDa
KosovoDa
Makao SARDa
MalezijaDa
Maršalovi OtociDa
MauricijusDa
MeksikoDa
MikronezijaDa
MoldavijaDa
Crna GoraDa
NauruDa
Novi ZelandDa
NikaragvaDa
Sjeverna MakedonijaDa
PalauDa
PanamaDa
ParagvajDa
PeruDa
Sveti Kits i NevisDa
Sveti LucijaDa
Sveti VincentDa
SamoaDa
SrbijaDa
SejšeliDa
SingapurDa
Solomonovi OtokiDa
Južna KorejaDa
TajvanDa
Timor-LesteDa
TongaDa
Trinidad i TobagoDa
TuvaluDa
UkrajinaDa
Ujedinjeni Arapski EmiratiDa
Ujedinjeno KraljevstvoDa
Sjedinjene Američke DržaveDa
UrugvajDa
VenezuelaDa
Napomena: S.A.R. označava posebnu administrativnu regiju. Tajvan je poseban slučaj koji zahtijeva poseban status za ETIAS.

Budućnost ETIAS-a

ETIAS je novi sistem, ali se može očekivati da će se razvijati i unapređivati kako bi se dodatno poboljšala sigurnost i efikasnost putovanja u EU. Pratite ažuriranja i promjene u vezi sa ETIAS-om kako biste bili informisani o najnovijim informacijama i zahtjevima.