Evropa

(Video)Kako će izgledati klima u Europi 2050. godine?

1 Minute čitanja
klima evropa 2050

Svijet se suočava s brzinom i opsegom klimatskih promjena bez presedana u povijesti našeg planeta, čiji će se učinci povećavati barem do 2050. godine i zahvatit će sve regije Europe.

Međuvladin panel za klimatske promjene Ujedinjenih naroda (IPCC) prošloga je ljeta objavilo svoje, ne baš optimistično, viđenje klimatske budućnosti svijeta. Na temelju ovoga, šestoga po redu, izvješća, a u okviru europskog projekta EUCP (European Climate Prediction system), europski su znanstvenici – među kojima i nekolicina njih iz Hrvatske – izradili poučan i pristupačan video pregled nazvan “Klima u Europi u 2050. godini”.

YouTube video
Video: Klima u Europi u 2050. godini

Video je objavljen na YouTube kanalu Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a preveden je na hrvatski jezik.
Želja autora jest sve nas upoznati s onime što možemo očekivati u 2050. godini: koliko i kako će se mijenjati količine oborina i temperature, kako će to utjecati na krajolik i na naš stil života i, u konačnici, čemu ćemo se sve morati prilagoditi.
Pogled u budućnost Brzina i opseg klimatskih promjena s kojima se danas suočavamo bez presedana su. Toplinski valovi, suše, poplave… Iz godine u godinu osjećamo njihove posljedice u našem svakodnevnom životu.  Njihovi će se učinci povećavati barem do 2050. godine i bit će pogođene sve regije Europe – stoji u opisu videa, prenosi bug.hr.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


London će 2050. godine imati klimu koja nalikuje onoj u Barceloni 2000. godine. Pariz će tada imati klimu poput današnjeg Istanbula.
Ovaj film pomaže običnom građaninu razumjeti kako će klima preoblikovati naše krajolike i stilove života u nadolazećim desetljećima i omogućava nam da bolje predvidimo potrebu prilagodbe ljudskog društva ovim djelomično neizbježnim klimatskim promjenama.

bljesak.info

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…