Turizam

USAID Turizam projekt podržao Vodič za zaštitu zanatskih proizvoda u BiH

1 Minute čitanja
ZANATSKI PROIZVODI

Bosanskohercegovačke zanatlije od sada mogu zaštititi svoje proizvode od krađe intelektualnog vlasništva uz pomoć novog registra koji je pripremio Institut za intelektualno vlasništvo, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini je s Institutom radio na razvijanju registra koji će zanatlijama omogućiti zaštitu svojih proizvoda kroz jedan ili više oblika intelektualnog vlasništva, kao što su patent, industrijski dizajn, žig ili zaštita oznake geografskog porijekla.

Direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb izjavila je da je krađa intelektualnog vlasništva globalni problem koji nanosi štetu stvaraocima – velikim i malim, komercijalnim i privatnim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovaj registar predstavlja ozbiljnu inovaciju za one sektore bh. privrede koje pokreće dizajn zaštićen kao intelektualno vlasništvo – dodala je Chubb.

USAID-ov projekt Turizam predstavio je ideju registra Institutu i radio je na njegovoj pripremi, s krajnjim ciljem povećanja broja zaštićenih proizvoda na tržištu.

Registracija proizvoda podrazumijeva podnošenje prijave Institutu koji – nakon njenog odobravanja – objavljuje prijavu žiga u Službenom glasniku Instituta, dostupnom na internetskoj stranici www.ipr.gov.ba. Nakon donošenja rješenja o priznanju i isprave o žigu, registrovani žig će biti objavljen u Službenom glasniku, što znači da je žig zaštićen.

Povrede intelektualnog vlasništva mogu biti predmet kaznenog progona ili parničnog postupka, saopćeno je iz USAID-a.

Institut je objavio novi vodič za korištenje registra koji je dostupan na stranicama: http://ipr.gov.ba/…/vodic-za-zastitu-zanatskih ;  http://ipr.gov.ba/…/vodic-za-zastitu-zanatskih ; http://ipr.gov.ba/…/vodich-za-zashtitu-zanatskih.

(Fena)

Vezane objave
Turizam

Otkrijte Ultimativnu Avanturu Mušičarenja na Balkanu s Trip2Fish

2 Minute čitanja
Ako ste strastveni mušičar koji traži neponovljivo iskustvo ribolova u okruženju zadivljujuće prirodne ljepote, ne tražite dalje od Balkana. A kada je…
Turizam

Kako doći na otok Brač

1 Minute čitanja
Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Brač u Hrvatskoj. Najlakši put do Brača ovisi o tome čime putujete i smjeru…
Turizam

Cazin: Najveći proizvođač meda

2 Minute čitanja
Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, smjestio se grad Cazin. Nekada je bio najnerazvijenija…