Turizam

USAID Turizam projekt podržao Vodič za zaštitu zanatskih proizvoda u BiH

1 Minute čitanja
ZANATSKI PROIZVODI

Bosanskohercegovačke zanatlije od sada mogu zaštititi svoje proizvode od krađe intelektualnog vlasništva uz pomoć novog registra koji je pripremio Institut za intelektualno vlasništvo, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini je s Institutom radio na razvijanju registra koji će zanatlijama omogućiti zaštitu svojih proizvoda kroz jedan ili više oblika intelektualnog vlasništva, kao što su patent, industrijski dizajn, žig ili zaštita oznake geografskog porijekla.

Direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb izjavila je da je krađa intelektualnog vlasništva globalni problem koji nanosi štetu stvaraocima – velikim i malim, komercijalnim i privatnim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovaj registar predstavlja ozbiljnu inovaciju za one sektore bh. privrede koje pokreće dizajn zaštićen kao intelektualno vlasništvo – dodala je Chubb.

USAID-ov projekt Turizam predstavio je ideju registra Institutu i radio je na njegovoj pripremi, s krajnjim ciljem povećanja broja zaštićenih proizvoda na tržištu.

Registracija proizvoda podrazumijeva podnošenje prijave Institutu koji – nakon njenog odobravanja – objavljuje prijavu žiga u Službenom glasniku Instituta, dostupnom na internetskoj stranici www.ipr.gov.ba. Nakon donošenja rješenja o priznanju i isprave o žigu, registrovani žig će biti objavljen u Službenom glasniku, što znači da je žig zaštićen.

Povrede intelektualnog vlasništva mogu biti predmet kaznenog progona ili parničnog postupka, saopćeno je iz USAID-a.

Institut je objavio novi vodič za korištenje registra koji je dostupan na stranicama: http://ipr.gov.ba/…/vodic-za-zastitu-zanatskih ;  http://ipr.gov.ba/…/vodic-za-zastitu-zanatskih ; http://ipr.gov.ba/…/vodich-za-zashtitu-zanatskih.

(Fena)

Vezane objave
Turizam

"Dani berbe grožđa – Brotnjo 2022" od 16. do 18. septembra

2 Minute čitanja
Tradicionalna broćanska kulturno-turističko gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2022” održat će  od 16. do 18. septembra u Čitluku. Manifestacija počinje…
Turizam

BiH za sedam mjeseci posjetilo 767.675 turista

1 Minute čitanja
Bosnu i Hercegovinu je u periodu januar-juli 2022. godine posjetilo 767.675 turista, što je više za 64 posto u odnosu na isti…
Turizam

Zenička tvrđava Vranduk ponovo omiljena destinacija turista i školaraca

2 Minute čitanja
Nakon perioda pandemije koronavirusa ove godine sve veći broj posjetilaca i ljubitelja nacionalnog spomenika posjećuje tvrđavu Vranduk kod Zenice, kojom upravlja Muzej…