Tehnologija

Sve više žena u IT, svega četvrtina njih zarađuje više od 2.000 EUR

2 Minute čitanja
it zene

naša stranka usk kandidati

Kroz historiju tehnologija, IT industrija nije bila pretjerano naklonjena ženama, a da se situacija na tržištu rada ipak mijenja pokazuju podaci najvećeg sajta za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, da je svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom pripadnica ljepšeg pola.

U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika, samo 15 odsto žena zarađuje iznos od preko 2.000 eura, dok skoro duplo više muškaraca zarađuje isti iznos.

Informacione tehnologije su najbrže rastuća industrija i kao takva susreće se sa ogromnim deficitom kvalitetne radne snage.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako kompanija Microsoft procenjuje broj zaposlenih u ovoj industriji mogao bi do 2025. da poraste do 120.000 ljudi, to bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet Infomaciono kumunikacionih tehnologija.

Sve više dama u IT industriji: Dame u IT-u zarađuju i više od 2.000 eura

Kada govorimo o IT tržištu prva asocijacija su visoke plate. U odnosu plata između muškaraca i žena, možemo vidjeti jasan disbalans. Samo 15 odsto žena zarađuje više od 2.000 eura, dok 30 odsto muškaraca zarađuje isti iznos.

Čak 40 odsto kandidata ženskog pola zarađuje plate do 1.000 eura. U prilog tome govori i situacija da je veliki broj žena u IT-u sa malim radnim iskustvom, čak 55 odsto juniora, mediora 43 odsto i samo dva odsto seniora.

Da je dosta dama bez radnog iskustva prikazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkurišu za praktikanta u IT-u.

Šta žene motiviše na poslu?

Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ u pogledu zadovoljstva radnim mjestom pokazuje da je 82 odsto ispitanika izrazilo zadovoljstvo svojim poslom. Kada uzmemo ovaj podatak u obzir onda možemo vidjeti da je velika većina zadovoljna, a na zadovoljstvo definitivno i utiču beneficije zaposlenih u IT-u.

U pogledu toga koje beneficije su im najvažnije i kod muškaraca i kod žena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od kuće kao i edukacije/obuke.

Kako žene navode, prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste takozvani work/life balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih osam sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje.

Koje su najtraženije pozicije u IT među ženama?

Quality Assurance, Software Developer, IT Project manager, Automation QA Engineer, Java Developer.

Da je veliki broj kandidata sa malim ili bez radnog iskustva pokazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u.

U odnosu na muškarce, zanimljivo je da dame više preferiraju menadžerske pozicije, te ne čudi da je u prvih pet najtraženijih upravo pozicija IT prodžekt menadžera.

Pored toga, mlade dame nisu pretjerano zainteresovane za programiranje te se zbog toga odlučuju za pozicije poput QA inženjera ili Quality Assurance-a.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio…
Tehnologija

Twitter počeo testirati opciju na koju se dugo čekalo

1 Minute čitanja
Twitter je počeo testirati dugo iščekivanu “edit tweet” (izmijeni tvit) opciju koja, nakon 16 godina postojanja mreže, konačno omogućava korisnicima da izmijene…
Tehnologija

Dodatni poziv MMSP za učešćem na besplatnoj obuci: “E-prodaja i marketing”

1 Minute čitanja
Privredna/Gospodarska komora FBIH usljed velikog interesa mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) za obukom na temu: „E-PRODAJA I MARKETING“, otvara dodatni poziv…