Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
racunar

Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio svijeta počeo da radi od kuće.

Dva pomenuta industrijska sektora su stoga zabilježila značajna povećanja prodaje, za koje niko nije vjerovao da su moguća. Ali, nakon dvije izuzetno snažne godine kada je u pitanju potražnja, sada se očekuje pad prodaje PC uređaja i tableta.

Najnoviji izvještaj analitičke kompanije IDC prognozira da će globalna isporuka tradicionalnih PC uređaja zabilježiti pad od 12,8 procenata tokom ove godine (na 305,3 miliona), dok će tablet tržište imati pad od 6,8 procenata (na 156,8 miliona uređaja).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodatni pad se očekuje tokom 2023. godine, kako se potražnja bude smanjivala. Prognozira se da će kombinovano PC i tablet tržište do 2023. godine zabilježiti pad od 2,6 procenata, stoji u izvještaju IDC-a.

Dobra vijest je da će se prodaja PC i tablet uređaja stabilizovati i ponovo će se vratiti na stazu rasta tokom 2024. godine, dok će isporuka tokom 2026. premašiti brojeve iz 2022. godine.

avaz

Vezane objave
Tehnologija

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

1 Minute čitanja
Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom…
Tehnologija

Bosna i Hercegovina 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

1 Minute čitanja
Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu…
Tehnologija

Twitter počeo testirati opciju na koju se dugo čekalo

1 Minute čitanja
Twitter je počeo testirati dugo iščekivanu “edit tweet” (izmijeni tvit) opciju koja, nakon 16 godina postojanja mreže, konačno omogućava korisnicima da izmijene…