Tehnologija

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

1 Minute čitanja
3d printer ljudsko koljeno

Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom smislu. 

NASA, Redwire i Uniformisane usluge (Uniformed Services), Centar za biotehnologiju Univerziteta zdravstvenih nauka (University of the Health Sciences Center for Biotechnology) (4DBio3) šalju novi 3D štampač na Međunarodnu svemirsku stanicu, Redwire’s BioFabrication Facility, za bioprint meniskusa ljudskog koljena u orbiti i proučavanje rezultata na Zemlji. U idealnom slučaju, ovo će dovesti do tretmana povreda meniskusa sa kojima se američki vojnici prečesto suočavaju, piše Yahoo.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čitavi organi

Redwire se nada da će 3D štampati čitave organe u svemiru, iako to karakteriše kao “dugoročni” cilj. Kompanija također koristi NASA-in Advanced Plant Habitat za projekat identifikacije gena za biljke koje su pogodne za svemir. 

Drugo istraživanje će koristiti NASA, peć za kreiranje i demonstraciju pasivnog hlađenja za elektroniku u niskoj gravitaciji.

Tri dodatna tereta

BFF štampač će letjeti na ISS na raketi za snabdijevanje koja će biti lansirana 6. novembra iz NASA-ine svemirske luke Valops ostrvo (Wallops Island). Misija će nositi tri dodatna tereta.

Ovo nije prvi NASA-in 3D štampač u svemiru. Prošle godine, NASA je prenijela Redwire štampač na ISS kako bi demonstrirala štampanje lunarnog tla. Ta tehnologija bi jednog dana mogla pomoći kolonistima Mjeseca da izgrade staništa bez da nose obilje zaliha sa Zemlje. Bioprinter je, naravno, praktičniji. Ako istraživanje bude uspjelo, doktori bi mogli zamijeniti oštećene dijelove tijela bez pribjegavanja donacijama ili neorganskim implantatima.

Vezane objave
Tehnologija

Bosna i Hercegovina 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

1 Minute čitanja
Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu…
Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio…
Tehnologija

Twitter počeo testirati opciju na koju se dugo čekalo

1 Minute čitanja
Twitter je počeo testirati dugo iščekivanu “edit tweet” (izmijeni tvit) opciju koja, nakon 16 godina postojanja mreže, konačno omogućava korisnicima da izmijene…