Turizam

Priprema turističke sezone u Nacionalnom parku Una, najavljena i “Una regata”

2 Minute čitanja
UNA REGATA

Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić najavio je brojne pripremne aktivnosti za predstojeću turističku sezonu, a održan je i prvi operativni sastanak povodom organizacije i održavanja ovogodišnje 48. Internacionalne “Una regate”.

 – Za nas nema odmora, s obzirom da u predstojećoj turističkoj sezoni želimo pokušati nadmašiti i rekordne brojke iz 2019. godine, kada je Nacionalni park Una posjetilo više od 100. 000 turista i gostiju. Svi parametri i pokazatelji su nam razlozi za optimizam, tako da se podrazumijeva maksimalni angažman tokom cijele godine. Tradicionalna “Una regata” nam se vraća nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, što sigurno raduje brojne zaljubljenike u prirodu, sport i adrenalinske avanture. Ove godine je planiramo i najavljujemo za najatraktivniji dio turističke sezone, odnosno od 27. do 30. jula – kazao je direktor Mulić.

Unska karavana ponovo će ploviti uobičajenom relacijom, podijeljenom u etapne dijelove od Martin Broda do Bosanske Krupe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prva etapa će biti od Martin Broda do najatraktivnije destinacije u Nacionalnom parku – Štrbačkog buka. Naravno, drugu etapu nastavljamo prema Bihaću, gdje će vjerovatno biti organizirani i brojni prateći događaji zabavnog i sportskog karaktera. Regatu završavamo u Bosanskoj Krupi, gdje svake godine učesnici uživaju u posebnom ambijentu. Prvom operativnom sastanku prisustvovali su predstavnici Grada Bihaća, Gradske turističke zajednice, agencije Stage Art, kao i Rafting agencije “UNA RC Kiro Rafting”. Već naredne sedmice, sličan sastanak imat ćemo i sa našim partnerima iz Bosanske Krupe – naveo je direktor JP “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

Nedavno je i u saradnji sa USAID Turizam i Svjetskom organizacijom za prirodu -WWF Adria organizirana radionica “Izrada planskih dokumenata za Nacionalni park Una”.

 – Cilj radionice bio je učešće u kreiranju i izradi novog plana upravljanja Nacionalnim parkom Una za period 2022. – 2032. godina, kao i dodatnog dokumenta koji će se odnositi na upravljanje posjećivanjem, te uključivanjem lokalne zajednice. Ponosni smo na učešće više od 60 vrlo bitnih sudionika u procesu uspostave i razvoja Nacionalnog parka, od lokalnog stanovništva do institucija – naveo je direktor Mulić.

Javno preduzeće “Nacionalni park Una” u proljetnom periodu organizirat će veliki broj akcija čišćenja i uređenja svih posjetilačkih zona, dok će se 21. maja na lokalitetu Štrbački buk organizirati i tradicionalna brdsko-atletska utrka.

Intenzivno se radi i na promociji svih turističkih vrijednosti i potencijala, pa su predstavnici Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” već učestvovali na sajmovima turizma u Beogradu i Ljubljani, a uskoro će i put Zagreba i Banja Luke. U saradnji sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine i prijateljima iz Republike Hrvatske pokušavaju se osigurati potrebne dozvole i za ponovnu organizaciju Rotary voza kroz smaragdnu dolinu.

FENA

Vezane objave
Turizam

Kako doći na otok Brač

1 Minute čitanja
Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Brač u Hrvatskoj. Najlakši put do Brača ovisi o tome čime putujete i smjeru…
Turizam

Cazin: Najveći proizvođač meda

2 Minute čitanja
Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, smjestio se grad Cazin. Nekada je bio najnerazvijenija…
Unsko-Sanski kantonTurizam

Bihać:Trahanijada 2022

1 Minute čitanja
Turistička zajednica Grada Bihaća poziva sve građane i građanke, kao i posjetitelje, da nam se u nedjelju, 16.10.2022. pridruže na Gelenderima gdje…