Vijesti BiH

Kvadrat stana u BiH raste do vrtoglavih 6.000 KM!

2 Minute čitanja
STANOVI BIH

Inflacija ide na ruku investitorima jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3000 do 4000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6000 KM

Ulaganje u nekretnine zasigurno je jedan od najsigurnijih oblika ulaganja. No, ono što sad velikoj većini bh. stanovnika izaziva problem kada je riječ o ulaganju ove vrste, vrtoglave su cijene građevinskog materijala koje su dovele i do poskupljenja kvadrata stana, piše Večernji list BiH.

Kupovna moć Vlasnik Građevinskog poduzeća Borko Đurić za Nezavisne je rekao kako cijene građevinskog materijala idu u nebo, što će se odraziti i na cijene građevinskih objekata čija je realizacija u tijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 Sigurno će doći do poskupljenja gotovih proizvoda, a samim time će i veće cijene nekretnina utjecati na potražnju jer kupovna moć nije tako visoka da to pokrije u onoj mjeri u kojoj je mogla do pojave ovih problema s kojima se sada suočavamo. I nestašica je već prisutna, a sigurno je da će u vremenu pred nama biti sve izraženija jer je nepredvidivo kako će se kretati kompletna situacija – kazao je Đurić.

Kako je objasnio, zbog trenutačne situacije građevinskim tvrtkama bit će ugroženi rokovi za završetak radova.

– Sasvim je sigurno da će neki građevinski objekti biti dovedeni u stanje prekida radova jer se neće moći osigurati materijal i uvjeti da se oni završe – ističe Đurić.

Dodao je kako je jako teško predvidjeti što će se događati oko cijena u ovom sektoru jer, kako kaže, sve ovisi o globalnim kretanjima. Posebice je, kažu investitori, poskupjelo željezo zbog obustave isporuke u Ukrajini, a očekuje se i novo poskupljenje.

Ekonomist Zoran Pavlović nedavno je za BHRT kazao kako je armaturno željezo u ovoj godini skuplje.

Armaturno željezo u ovoj je godini skuplje za 20 – 25 posto, nešto je stabilnija situacija kod izolacijskog materijala, ali i tu dolazi do poskupljenja, prije svega, što svi proizvođači očekuju da će njihove ulazne cijene sirovina poskupjeti, pa poskupljuju i robu koja je na lageru – objasnio je Pavlović.

Cijena četvornog metra strahovito je rasla u svim većim gradovima, poput Banje Luke, Tuzle, Mostara, a osobito u Sarajevu, i to od 20 do 30 posto u odnosu na godinu ranije, kada je, jasno, riječ o novogradnji.

Inače, raspon za staru gradnju u Banjoj Luci je između 2300 i 2600 maraka po četvornom metru. Cijene u novogradnji u prosjeku su 3500 maraka po kvadratu, a u užem središtu grada i do 5000 maraka.

Inflacija ide na ruku investitorima jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3000 do 4000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6000 KM. S druge strane, stanovi u zgradama austrougarske gradnje, i to na odličnim lokacijama, mogli su se naći i po cijeni ispod 2000 KM po četvornom metru.

Prosječna cijena četvornog metra stana u Mostaru je 2500 KM, iako će, kako su nam i ranije potvrdili agenti za nekretnine, rasti na 3000 maraka.

Kada je kraj?

Rast cijena nekretnina, prognoziraju stručnjaci, očekuje se do sredine godine, odnosno ovisno o količini dostupnih stanova na tržištu i drugim čimbenicima. No, iako su još i ranije podaci pokazali da cijene nekretnina rastu, statistike upućuju na to da je i potražnja itekako velika.

– Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2021. godine, u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. godine, veći je za 42,1 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2020. godini, broj prodanih stanova u četvrtom tromjesečju 2021. veći je za 70,3 posto – podaci su Agencije za statistiku BiH.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…