Zanimljivosti

Ovo su razlozi ZAŠTO se RUSI NE SMIJU?

2 Minute čitanja
osmijeh

Rusima rijetko osmijeh prelazi preko lica. Tako stranci često kažu i primjete  kako su Rusi zaprepašćujuće ozbiljni i hladni ljudi. Zašto je to tako? Zašto se rusi ne smiju?…

U Rusiji se osmijeh u javnosti često smatra nepristojnim. Također vas može učiniti vanzemaljcem ili sumnjivom osobom. Još gore – policija može da vas zaustavi na ulici i zatraži da objasnite razlog iza vašeg osmijeha.

Rusi se smiju rjeđe nego druge nacije, ali za to imaju svoje razloge! Koji su to mi ćemo vam ih predstaviti u narednim redovima teksta…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Razlozi zašto se rusi ne smiju su sljedeći:

1. Osmijeh u ruskoj komunikaciji nije isto što i pristojnost. Konstantni pristojan osmijeh, kakav se viđa u Zapadnim zemljama, u Rusiji se zove “osmijeh dužnosti” i smatra se lošom karakteristikom. Pravi Rusi se osmijehuju iz razloga lične simpatije, nikada pristojnosti.

2. U ruskoj komunikaciji nije prihvatljivo osmijehivanje strancima. Rusi se smiju uglavnom ljudima koje poznaju. Zbog toga se prodavci ne smiju kupcima.

3. Nije tipično za Rusa da uzvrati osmijeh. Ako vidi nekoga koga ne zna da mu se smiješi, on će, bez sumnje, pokušati da pronađe razlog tog osmijeha. Možda će pomisliti da je drugu osobu nasmijalo nešto u njegovoj kosi ili odjeći.

4. Rusi ne odgovaraju automatski na osmijeh osmijehom. Ako poznanik na osmijeh odgovori osmijehom, to se smatra pozivom da dođe i započne razgovor.

5. Rus mora da ima dobar razlog za osmijeh, razlog koji će biti očigledan drugima. Ovo daje osobi pravo da se smiješi, iz ugla gledanja drugih Rusa. Ruski jezik sadrži jedinstvenu poslovicu, koje nema u drugim kulturama – “Smijeh bez razloga je znak gluposti.”

6. Ozbiljnost Rusa (ali ne i sumornost, oni su većinom veseli, srećni i oštroumni ljudi) podržava i ruski folklor, gdje postoji masa poslovica i izreka “protiv” smijeha i šale.

7. Nije uobičajeno među Rusima da se smiješe tokom izvršenja profesionalnih dužnosti ili izvođenja bilo koje ozbiljne radnje. Na primjer, carinici na aerodromima se NIKADA ne smiješe jer su zauzeti ozbiljnim poslom.

8. Pravi ruski osmijeh postoji samo kao iskren osmijeh, i smatra se istinskim izražavanjem dobrog raspoloženja ili poštovanja sagovorniku.

9. Ruski osmijeh pokazuje primaocu da osoba koja se smije ima ličnu naklonost prema njemu ili njoj. Osmijeh upućen strancu može izazvati reakciju: „Da li se poznajemo?“

10. Među Rusima nije prihvatljivo da se smiju dok obavljaju svoj posao ili bilo koji važan posao. Carinici se ne smiju jer su zaokupljeni ozbiljnim poslovima. Isto važi i za prodavce i konobare. Nije prihvatljivo da se djeca smiju na času.

11. U ruskoj kolektivnoj svijesti postoji pravilo: osmijeh mora biti pravi odraz dobrog raspoloženja i dobrih odnosa. Da biste imali pravo na osmijeh, mora se istinski dopasti dotična osoba ili biti veoma dobro raspoložena u tom trenutku.

12.  Rusi se najčešće osmijehuju samo usnama, tek povremeno blago pokazujući gornji red zuba. Otkrivanje gornjih i donjih zuba smatra se vulgarnim, jer podseća ili na životinju sa golim zubima ili na konja.

zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…