Zanimljivosti

Planeta Merkur je PREKRIVENA DIJAMANTIMA?!

2 Minute čitanja
merkur

Naučnici smatraju da bi površina Merkura mogla da bude prekrivena “svemirskim draguljima” -dijamantima! I to sve zahvaljujući ugljeniku i pritisku koji stvaraju asteroidi pri sudaru.

Zahvaljujući svojoj “burnoj prošlosti“, planeta Merkur sada bi mogla da bude svijet dijamanata. Sudeći prema novom istraživanju, svemirsko kamenje koje je udarilo u grafit, koji pokriva veći dio planete i sastoji se od ugljenika, možda ga je smrvilo i formiralo krhotine od kojih nastaju dijamanti.

“Pritisak asteroida ili kometa koji udaraju o površinu planete brzinom od nekoliko desetina kilometara u sekundi mogao bi da transformiše taj grafit u dijamante“, kaže geolog Kevin Kenon, koji je predstavio svoja najnovija otkrića na Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci u Hjustonu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Mogli bismo da imamo značajnu količinu dijamanata blizu površine.”

ispostavilo se da Merkur nije samo vrelo kamenje koje kruži oko Sunca; to je složen svijet. Cannonova i tuđa otkrića otkrivaju nove detalje o njegovoj jedinstvenoj geološkoj istoriji, uključujući vjerovatno prisustvo dosta sjaja.

Mala planeta je manja od dva mjeseca u našem solarnom sistemu (Titan i Ganimed), a poznata je po svojim kratkim godinama i dugim danima, kruži oko Sunca svakih 88 zemaljskih dana i rotira se na svakih 59. Dnevne temperature dostižu 800 stepeni Farenhajta— drugi odmah poslije Venere—dok Merkurov nedostatak atmosfere znači da noćne temperature padaju na -290 Farenhajta.

Ali ove zapanjujuće statistike nisu ono što ga izdvaja, geološki govoreći: to je bogat ugljenik na planeti (u obliku grafita) i ekstremno udaranje koje je primio od asteroida prije nekih 4 milijarde godina. Tokom nasilnog, destruktivnog perioda zvanog Kasno teško bombardovanje, Merkur je pretrpio možda duplo više udaraca nego Mjesec — a naš susjed na Mjesecu je potpuno ispresijecan kraterima.

Zapanjujuća statistika nije jedino što izdvaja Merkur u odnosu na ostale planete, na njegovoj površini nalazi se velika količina ugljenika (u obliku grafita), a tokom destruktivnog perioda Merkur je pretrpio ekstremne udarce asteroida – možda i duplo više od Mjeseca, koji je potpuno ispresijecan kraterima.

Istraživači su došli do procjene da bi na Merkuru moglo da se nalazi 16 bilijardi tona dijamanata! S tim da su ti dijamanti vjerovatno „minijaturni, rasuti i zakopani“.

Taj zaključak potkrepljuju i dokazi iz drugih istraživanja. Neki meteoriti, poput fragmenata stijena poznatih kao Almahata Sita koji su pali na nubijsku pustinju u sjevernom Sudanu 2008. godine, sadržali su sićušne dijamante, vjerovatno nastale usljed udara sudara između asteroida. A planetarni naučnici poput Laure Lark, istraživača sa Univerziteta Braun u Providensu, Roud Ajlend, vjeruju da su vidjeli tamne mrlje grafita na površini Merkura na slikama snimljenim kamerama Sa NASA satelitom Messenger, koji je orbitirao i mapirao planetu između 2011. i 2015. Mape lažnih boja napravljene od tih slika — najdetaljnije trenutno dostupne — pokazuju područja drevnog „materijala niske refleksije“, za koji se smatra da je grafit.

Kako se Merkur formirao, elementi su se spajali uglavnom kao metali ili stene. Metali su potonuli i na kraju izgradili jezgro planete, a stijene su se učvrstile na vrhu. Na mnogim planetama, većina ugljenika postaje dio metalnog jezgra u omotaču iznad njega. Ali izgleda da je Merkur završio sa puno ugljenika ugrađenog u koru planete, a ne niže, kaže Lark.

Nasuprot tome, na Zemlji dijamanti nastaju samo iz ugljenika duboko pod zemljom, pod intenzivnim pritiskom.

Ako ostavimo na stranu probleme sa temperaturom i putovanjem na posao, svemirski rudari vjerovatno neće pohrliti na Merkur u skorije vrijeme, uprkos obilnom ugljeniku koji je omogućio stvaranje kristala. Razlog za to je što su dijamanti vjerovatno nečisti i nisu poput ovih sa Zemlje.

“Na kraju ćete dobiti mješavinu grafita i dijamanta, a možda i još nečeg, tako da nećete imati prelijepe kristale koje biste mogli da stavite na prsten“, kaže Kenon za Wired.

zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…