Svijet

Rusi odustaju od denacifikacije, Ukrajina može u EU – Pregovori u Istanbulu.

2 Minute čitanja
zelenski i putin

RUSIJA više ne traži da se Ukrajina “denacificira” i spremna je dopustiti Kijevu da se pridruži EU ako ostane vojno nesvrstan, tvrde četiri osobe upoznate s pregovorima Ukrajine i Rusije za Financial Times. Pregovori bi se danas trebali nastaviti u Istanbulu.

Moskva i Kijev razgovaraju o prekidu vatre kao dijelu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u u zamjenu za sigurnosna jamstva i priključivanje EU, navode anonimni izvori.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o tri početna ključna zahtjeva Rusije – “denacifikacija”, “demilitarizacija” i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

David Arakhamia, šef stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i član pregovaračkog tima Kijeva, rekao je za Financial Times da su strane blizu dogovora o sigurnosnim jamstvima i nastojanju Ukrajine za pridruživanje EU, ali je pozvao na oprez.

“Sva su pitanja bila na stolu od početka pregovora, ali ima puno neriješenih točaka”, rekao je Arakhamia.

“Rusija mijenja zahtjeve iz dana u dan”

Druga osoba koja je izvijestila o razgovorima rekla je da je Ukrajina zabrinuta što Rusija mijenja svoju poziciju gotovo iz dana u dan, kako u smislu vojnog pritiska, tako i u pogledu zahtjeva.

“Rusija ne može i neće govoriti o napretku jer bi mogla samo naštetiti pregovaračkom procesu”, rekao je jučer Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik. “Za sada, nažalost, ne možemo govoriti o nekim značajnijim postignućima i pomacima”, dodao je.

Što još stoji u nacrtu?

Ukrajina će se, prema nacrtu pregovora, također suzdržati od razvoja nuklearnog oružja ili smještaja stranih vojnih baza u svoju zemlju te će odustati od nastojanja da se pridruži NATO-u.

U zamjenu, Ukrajina će dobiti ono što je Arakhamia nazvao “formulacijom sličnom NATO-ovom članku 5”, prema kojem članice saveza moraju jedna drugoj priskočiti u pomoć ako je netko napadnut, a sigurnosna jamstva dalo bi 11 zemalja – Rusija, SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Kina, Italija, Poljska, Izrael i Turska.

Teritorijalna pitanja

U nacrtu sporazuma koji se razmatra izostavljena je najveća prepreka – pokušaj Ukrajine da povrati teritorij koji je Rusija zauzela od 2014. – koja bi trebala biti riješena u budućim izravnim pregovorima Putina i Zelenskog, tvrde izvori.

Moskva je, rekao je Arakhamia, zahtijevala da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad poluotokom Krimom, koji je Moskva anektirala 2014., kao i nad dva teritorija kojima upravljaju separatisti koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbasa.

“Nikad nećemo priznati nikakve granice osim onih koje su u našoj Deklaraciji neovisnosti”, rekao je Arakhamia. “Ovo je najkritičnija točka”, dodao je.

Za sada je Ukrajina bila spremna razgovarati o humanitarnim pitanjima kao što su obnavljanje vodoopskrbe Krima i obećanje da nikad neće pokušavati ponovno zauzeti poluotok silom, navode izvori.

izvor:index hr

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…