Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se šoljica kafe može kupiti relativno jeftino u lokalnom kafiću, postoje rijetke i egzotične sorte kafe koje su znatno skuplje i traženije od poznavaoca kafe. U ovom članku ćemo istražiti najskuplju kafu na svijetu i razloge njene visoke cijene.
Popis sadržaja
Kopi Luwak: Najskuplja kafa na svijetu
Kopi Luwak, poznata i kao cibet kafa, smatra se najskupljom kafom na svijetu. Ova rijetka i egzotična sorta kafe proizvodi se u Indoneziji i na Filipinima i poznata je po svom jedinstvenom okusu i mirisu. Grah koji se koristi za pravljenje Kopi Luwaka jede i izlučuje cibetka, mali sisar koji se nalazi u regiji. Zrna se zatim sakupljaju iz izmeta cibetke i prerađuju za pravljenje kafe.
Visoka cijena Kopi Luwaka posljedica je ograničene ponude i velike potražnje za ovom jedinstvenom kafom. Procjenjuje se da se svake godine proizvede samo oko 450 kg Kopi Luwaka, što ga čini jednom od najrjeđih kafa na svijetu. Osim toga, proces proizvodnje je radno intenzivan i zahtijeva mnogo vremena i pažnje, što također doprinosi visokoj cijeni ove kafe.
Okus i aroma Kopi Luwaka
Kopi Luwak je poznat po svom jedinstvenom i kompleksnom ukusu i mirisu. Zrna se fermentiraju unutar probavnog trakta cibetke, što rezultira jedinstvenim okusom i aromom koji se ne može ponoviti nijednom drugom sortom kafe. Kafa je opisana kao glatka i bogata okusa s notama čokolade, voća i začina. Takođe je poznat po niskoj kiselosti i nedostatku gorčine, što ga čini užitkom za piće.
Visoka cijena Kopi Luwaka učinila ga je traženom poslasticom među poznavaocima i kolekcionarima kafe. Često se služi u vrhunskim restoranima i kafićima i može se prodati za stotine dolara po funti.
Ostale skupe kafe
Kopi Luwak nije jedina skupa kafa na svijetu. Druge rijetke i egzotične sorte, kao što su Jamaica Blue Mountain, St. Helena i Hawaiian Kona, također mogu imati visoke cijene zbog svog jedinstvenog okusa i ograničene ponude.
Jamaica Blue Mountain, na primjer, uzgaja se u Blue Mountains Jamajke i poznata je po svom glatkom, blagom okusu i niskoj kiselosti. Ovu kafu veoma cene poznavaoci kafe i često se smatra jednom od najboljih kafa na svetu.
Sveta Helena, s druge strane, uzgaja se na udaljenom ostrvu Sveta Helena u južnom Atlantskom okeanu i poznata je po svom jedinstvenom profilu okusa, koji se opisuje kao začinski, orašasti i zemljani. Ova kafa je također vrlo tražena zbog ograničene ponude i poteškoća uzgoja kafe na otoku.
Havajska Kona, uzgajana na vulkanskim padinama Havaja, poznata je po svom bogatom i glatkom ukusu sa notama čokolade, orašastih plodova i voća. Ova kafa je visoko cijenjena zbog ograničene ponude i teškoće uzgoja kafe na vulkanskom tlu Havaja.