Evropa

Njemačka kupuje najmodernije borbene avione

1 Minute čitanja
borbeni avion

Borbeni avioni Lockheed Martin zamijenit će vremenske zrakoplove Tornado predstavljene prije više od 40 godina.

Vlada Njemačke želi opremiti svoje zračne snage borbenim avionima tipa F-35 u okviru programa modernizacije vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Borbeni svioni Lockheed Martin zamijenit će vremenski avion Tornado predstavljen prije više od 40 godina, otkrivaju izvore bliski Vladi Njemačke, prenose njemački mediji. F-35 se smatra najmodernijim borbenim avionom na svijetu, kupljen je i za takozvano nuklearno sudjelovanje Njemačke, NATO-ov koncept odvraćanja u kojem saveznici imaju pristup američkim nuklearnim bombama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Njemačka novinska agencija DPA prenosi da je u planu nabavka 35 takvih aviona. Ovo će biti prvi veliki projekat nabavke za modernizaciju njemačke vojske nakon ruskog napada na Ukrajinu.

YouTube video

Njemačka također planira kupiti još 15 Eurofightera. Međutim, proizvođač Airbusa mora ih tehnički opremiti u narednih nekoliko godina, što se smatra izuzetno zahtjevnim zadatkom.

Ranije su planovi Ministarstva obrane Njemačke uključili kupovinu američkog F-18, koji tek treba biti certificiran za upotrebu nuklearnim oružjem. Nakon razgovora između njemačkog ministarstva obrane Christine Lambrecht i kancelara Olafa Scholza u siječnju, izdat je širi nalog za inspekciju, F-35 je također razmatran. F-35 je već certificiran za nuklearno oružje.
Zabrinutost Njemačke da bi kupovinom F-35 mogao narušiti zajedničke planove s Francuskom za izgradnju europskog “borbenog zrakoplova budućnosti” (FCAS/ Future Combat Air System) sada je u drugom planu. NATO partneri u Europi također koriste avione F-35 i mogući su “sinergijski efekti” u radu.

bljesak.info

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…