Dijaspora

Slovenski ministar: Pogoršava se stanje u BiH, trebamo biti oprezni. Razmatramo slanje vojnika tamo

1 Minute čitanja
vojska slovenije

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin objavio je da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini, a postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosnu i Hercegovinu.

“Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a pregovaramo o raspoređivanju jedinica u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika”, rekao je.

U razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV slovenski ministar odbrane je dodao da će ove sedmice razgovarati sa slovačkim ministrom odbrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema riječima Tonina, pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Evropske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije, .

“U BiH treba biti vrlo oprezan, iako su napetosti ondje još na političkom nivou”, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što e EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

Među ovih 500 vojnika iz članica EU koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe, kazao je.

“Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. No, o tim konkretnim stvarima razgovarat ću sa slovačkim ministrom odbrane ove sedmice”, rekao je Tonin.

raport.ba

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…