Hrana

Napravite ukusne domino kocke

2 Minute čitanja
domino kocke

Domino kocke savršen su spoj nekoliko okusa: baze koja podsjeća na medenjake, želea od narandže, tankog sloja marcipana i na kraju – neizostavne čokoladne glazure.

Sastojci

Baza

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

70 gšećera
1 vrećica vanilin šećera
30 g maslaca
10 ml vode
50 g meda
200 g glatkog brašna
1 kašika praška za pecivo
½ kašičice začina za medenjake
1jaje
1narandža (korica)

Žele

350 ml cijeđenog soka naranče
10 g mljevene želatine
4 kašike vode
50 g šećera

Još

400 g marcipana
300 g tamne čokolade
90 ml ulja

Priprema

Baza

1. Otopite šećer, med, maslac i vodu pa prohladite. Peć zagrijte na 170 stepeni. Kalup dimenzija oko 18×25 cm obložite masnim papirom. Na laganoj vatri otopite šećer i vanilin šećer, med, maslac i vodu. Smjesu prohladite.

2. Pomiješajte ostale sastojke pa sjedinite sa smjesom od maslaca i meda. Pomiješajte brašno sa začinom za medenjake i praškom za pecivo pa dodajte koricu narandže i jaje. Umiješajte i prohlađenu smjesu od maslaca i meda pa uz pomoć miksera ili špatule napravite meko tijesto (treba biti ljepljivo).

3. Dobivenu ljepljivu smjesu pecite oko 15 minuta na 170 stepeni. Izlijte u kalup i pecite 15-ak minuta dok u sredini ne bude skroz pečeno. Kratko ohladite pa s papirom izvadite iz kalupa.

Žele i glazura

1. Pripremite želatinu, zagrijte šećer i dio soka. Kalup u kojem ste pekli bazu obložite plastičnom folijom. Želatinu prelijte vodom i pustite da nabubri 6-7 minuta. Polovinu cijeđenog soka narandže pomiješajte sa šećerom i zagrijte do vrenja. Kad se šećer otopi, umiješajte želatinu i pustite da se otopi.

2. Kad se šećer i želatina otope, dodajte ostatak šećera i izlijte u kalup. Pomiješajte s ostatkom soka, pa izlijte u kalup u kojem ste prethodno pekli bazu. Ohladite dok se ne stisne.

3. Na bazu slažite žele i marcipan. Na ohlađenu bazu iskrenite pomoću plastične folije žele pa uklonite foliju. Marcipan razvaljajte na veličinu kalupa pa stavite na žele. Sve skupa ohladite, najbolje u zamrzivaču.

4. Dobro ohladite pa izrežite na kockice. Ohlađenu smjesu narežite na kockice željene veličine pa opet zamrznite ili dobro ohladite u frižideru. Od ove količine sastojaka dobije se oko 40 kockica.

5. Svaku kockicu umočite u čokoladnu glazuru i ohladite. Čokoladu otopite na pari pa umiješajte ulje. Svaku kockicu umočite u čokoladu, ocijedite višak pa stavite na masni papir dok se ne stisne. Ukrasite po želji.

Držite u frižideru, a prije posluživanja neka 10-ak minuta odstoji na sobnoj temperaturi.

Coolstyle/Index

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…