Vijesti BiH

Gužve na granicama zbog štrajka carinskih službenika, autoprevoznici negoduju

1 Minute čitanja
guzve na granicama

Zbog nezadovoljstva visinom plate i radno-pravnim statusom Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH organizira dvostani štrajk upozorenja, želeći tako pažnju nadležnima na svoje probleme i nezavidan položaj.

“Zaposleni u UIO BiH iscrpili su sve zakonom propisne mogućnosti da ukažu na svoje nezadovoljsvo i probleme. U proteklih 13 godina naša je plaća dva puta umanjena a nijednom uvećana . Naša je osnovica 475 KM , na nivou Federacije je 543 a na nivou RS 590 KM zbog čega, u odnosu na kolege na entitetskom nivou imamo plaće manje za 300 do 800 maraka. Uz to, nemamo kolektivnog ugovora što je nedopustivo, a njime bi smo riješili sva svoja radnopravna pitanja. Diskriminatorno je i da se Odluka Vijeća ministara BiH o naknadama za odvojeni život i troškove smještaja odnosi samo na šefove dok ostali službenici, koji ionako imaju naniže plaće, to plaćaju sami, objašnjava Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tokom trajanja štrajka upozorenja od 12 do 14 sati vršit će se detaljan pregled robnog prometa zbog čega će se stvarati kolone teretnih vozila, gužve i zastoj u prometu na graničnim prijelazima BiH, a što će rezultirati i usporenim prometom roba i ispostavom krajnjim potrošačima, zbog čega negoduju autoprevoznici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Loše i nisu oni u toliko nezavidnom položaju da štrajkuju ima i ljudi koji teže žive i bore se za život“, kaže autoprijevoznik iz Bužima.

Slično misli i njegov kolega iz Sarajeva.

“Ovo je strašno i nije korektno. Ovdje čekam sedam sati i onda naravno kasnim i na odredište i svi gubimo i moj poslodavac i ja i onaj kojem trebam robu dostaviti. Već mjesecima čekamo na granici satima zbog toga što Hrvatska vrši detaljne preglede, a sada još i ovaj štrajk. Uz to problem je što na primjer prazan kamion iza mene stoji jer mene detaljno pregledaju“, objašnjava autoprevoznik iz Sarajeva.

Iz Sindikata UIO BIH kažu da će štrajk upozorenja održavati svaki dan od 12 do 14 sati dok Vijeće ministara BiH ne udovolji njihovim zahtjevima, a to je, prije svega, povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Trenutno stanje na Granični prijelaz Maljevac možete pogledati na linku kamere Maljevac uživo.

raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…