Regija

Zabrinutost u Hrvatskoj: Grade li Rusi u RS-u vojnu bazu na 30 kilometara od Dubrovnika?

1 Minute čitanja
dubrovnik

Hrvatska javnost zabrinuta je najavama izgradnje velikog međunarodnog aerodroma u Trebinju, na tridesetak kilometara od Dubrovnika.

Tako Slobodna Dalmacija piše da moguće je da je upravo izgradnja ovog aerodroma bila tema telefonskog razgovora ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika četvrtog dana ruske agresije na Ukrajinu. U tekstu je pogrešno navedeno da je Dodik predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

– Rečeno je tek toliko da su njih dvojica obavili “razmjenu mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine, te su “zacrtani koraci za intenziviranje napora u tom pravcu”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

No, u selu Mioniće (nedaleko od Trebinja) odjednom su počele izmjere za izgradnju piste samo kilometar kraće od Kenedy Space centra na kojeg je slijetao Space Shuttle. Za stanovnike Nevesinja, Bileće i Trebinja taman dovoljno. Za sigurnost Hrvatske možda i previše, piše u tekstu Slobodne Dalmacije i dodaje se:

– Nije stoga beznačajna videoporuka koji je za otvorenje Hrvatsko-američkog foruma u Zagrebu poslao američki državni sekretar Antony Blinken.

– Napad na vas, napad je na nas, rekao je Blinken i naglasio kako će “SAD Hrvatskoj uvijek čuvati leđa”.

Slobodna Dalmacija/Faktor

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…