Vijesti BiH

Gdje je zapelo? Već nekoliko dana nisu ažurirani izborni rezultati za Skupštinu KS

1 Minute čitanja
skupstina-kantona-sarajevo

Centralna izborna komisija (CIK) već nekoliko dana nije ažurirala podatke o rezultatima Općih izbora za Skupštinu Kantona Sarajevo. Do sada javnosti nije obrazloženo zašto se podaci ne ažuriraju.

Na CIK-ovoj internetskoj stranici najmanje četiri dana je istaknuto da je obrađeno 88,56 posto biračkih mjesta. U svim ostalim kantonima je obrađeno više biračkih mjesta, tj. glasova za kantonalne skupštine. U Unsko-sanskom kantonu to je 96,09 posto, u Posavskom 98,18 posto, Tuzlanskom 95,90 posto, Zeničko-dobojskom 88,89 posto, Bosansko-podrinjskom 100 posto, Srednjobosanskom 97,41 posto, Hercegovačko-neretvanskom 98 posto, Zapadnohercegovačkom 98,33 posto, Kanton 10 96,15 posto.

CIK je 14. oktobra u 13:14 sati naveo da je ažurirao podatke, ali to se zapravo nije desilo, jer podaci nisu promijenjeni. Iznenađujuće je to što podaci nisu promijenjeni i zbog toga što je načelnik općine Novi Grad Sarajevo i predsjednik SBiH-a Semir Efendić prošle sedmice za Televiziju Sarajevo (TVSA) izjavio da je u Kantonu Sarajevo završeno brojanje glasova i sve ostalo što birački odbori moraju uraditi nakon samog glasanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako je to tačno, onda je opravdano sumnjati da postoji neki problem i da bi se CIK morao očitovati o tome. Javnost bi trebala znati zašto se toliko dugo obrađuju podaci sa biračkih mjesta. Kako vrijeme bude odmicalo, a ne bude očitovanja nadležnih, sumnje će biti veće.

U CIK-u bi trebali biti svjesni toga i zbog toga što je interesovanje javnosti za rezultate za Skupštinu Kantona Sarajevo veliko. Prema do sada obrađenim biračkim mjestima, poredak stranaka je sljedeći: NiP 33.976 glasova ili 18,52 posto; SDA 33.938 glasova ili 18,50 posto, SDP 28.462 glasa ili 15,51 posto, SBiH 23.819 glasova ili 12,98 posto, NS 21.371 glas ili 11,65 posto, DF 16.367 glasova ili 8,92 posto, Za nove generacije 6.949 glasova ili 3,79 posto i NES 5.510 glasova ili tri posto.

Međutim, do okončanja brojanja glasova, postoji mogućnost da NES ipak ostane bez mandata.

Izvor: Klix

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…