Evropa

“Evropa mora biti na oprezu. Rusija bi postupcima u BiH mogla destabilizovati Zapadni Balkan”

1 Minute čitanja
baerbock

Njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock izjavila je da bi Evropa trebalo da bude na oprezu zbog ruskih napora da destabilizuje Zapadni Balkan.

Baerbock je novinarima u Berlinu rekla da su slični potezi prethodili ruskoj invaziji na Ukrajinu, uprkos demantima Moskve da se pripremala za napad, prenio je Glas Amerike pisanje agencije AP, navodi B92.

Slična podrška Rusije separatističkim pokretima u Bosni bi, na primjer, mogla da ugrozi integritet i suverenitet zemalja Zapadnog Balkana, rekla je Baerbock nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Njemačka zvaničnica rekla je da će Evropska unija i njeni partneri uraditi sve što mogu da pomognu zemljama u koje dolazi veliki broj ukrajinskih izbjeglica, naročito Moldaviji, koja je primila najveći broj izbjeglica po glavni stanovnika.

Njemačka je organizovala prvi direktni let da dovede izbjeglice iz Moldavije u Frankfurt, u petak, a bit će ih još, najavila je njemačka ministarica vanjskih poslova.

raport.ba

Vezane objave
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…
Evropa

Njemačka, Francuska i Nizozemska protiv kandidatskog statusa za BiH

1 Minute čitanja
Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji – sve je glasnija poruka iz Brisela. Kako N1 saznaje…
Evropa

Problemi širom Slovenije zbog nestašice goriva. Neke pumpe su već zatvorene

2 Minute čitanja
Mnoga slovenačka mjesta ostala su bez goriva. Problemi se javljaju širom Slovenije i kod svih dobavljača goriva. Problemi su nastali i u MOL-u, jer…