Vijesti BiH

U nedjelju ujutro u BiH počinje ljetno računanje vremena

1 Minute čitanja
sat racunanje vremena

U Bosni i Hercegovini od nedjelje 27.03.2022. godine u 2:00 sata ujutru počinje ljetno računanje vremena.

Kazaljka se pomiče jedan sat unaprijed, te se namješta na 3 sata.

Početak ljetnog računanja vremena, odnosno završetak „zimskog” računanja vremena započinje pomicanjem jednog sata unaprijed.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zimsko računanje

Zapravo, „zimsko” vrijeme je standardno, ono „pravo” vrijeme, te je prebacivanje na ljetno računanje vremena zapravo pravo pomicanje sata.

Zimsko računanje vremena koje je započelo 31.10.2021. završava 27.3.2022.

Ranije se razmatralo o ukidanju ovog procesa u Evropi, međutim, još uvijek nije donesena odluka o tome.

Evropska komisija i vlade pojedinih država nisu odlučile o tome, tako da se praksa pomjeranja kazaljki na satu nastavlja.

Nemaju koristi

Program pod nazivom “Daylight Saving Time” koji podrazumijeva ljetno računanje vremena za sada broji oko 70 posto članica zemalja raspoređenih širom svijeta.

U Sjedinjenim Američim Državama se sat pomiče prve nedjelje u martu i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru.

Kod nas i u ostatku Evrope ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u oktobru. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi, jer je osvijetljenost tokom cijele godine gotovo identična.

Većina zemlja u Evropi pomaknut će svoje satove sat unaprijed u martu, da bi se satovi ponovno vratili u normalno računanje vremena u oktobru.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…