Evropa

EU uvela potpuni embargo na rusku naftu

1 Minute čitanja
eu parlament

Težak udarac za Rusiju: EU uvela potpuni embargo na rusku naftu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavlja prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte.

Ona je objasnila da će Europska unija prekinuti snadbjevanje sirovom naftom iz Rusije u roku od šest mjeseci, a izvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Jasno ću reći: to neće biti lako. Neke države članice su jako ovisne o ruskoj nafti. Ali jednostavno moramo nešto učiniti po tom pitanju. Predlažemo zabranu ruske nafte. Bit će to potpuna zabrana uvoza svih vrsta ruske nafte, morskim putem ili plinovodom, sirove ili rafinirane nafte.

Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način, na način da osiguramo alternativne pravce opskrbe i umanjimo učinak na globalna tržišta. Zbog toga ćemo prekinuti isporuku ruske sirove nafte unutar 6 mjeseci, a rafiniranih naftnih proizvoda do kraja godine“, kazala je u svom izlaganju Ursula von der Leyen.

U šestom paketu sankcija nalazi se i izbacivanje Sberbanke iz SWIFT-a, sistema komunikacije o transakcijama između banaka, iz kojeg su ranijim paketima sankcija izbačene neke druge ruske banke, ali ne i najveća Sberbank, koja je obuhvaćena sada.

Predlaže se i zabrana emitiranja programa za tri ruske televizije u Europskoj uniji, kao i zabrana rada europskih računovođa, konzultanata i PR-ovaca za ruske kompanije.

O prijedlogu Komisije danas će raspravljati Vijeće EU, u kojem se svih 27 država članica treba složiti da bi predloženi paket stupio na snagu. 

Sjednicu Europskog parlamenta možete pratiti uživo na linku ispod:

YouTube video
Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…