Tehnologija

Elon Mask za 44 milijarde dolara kupio Twitter

1 Minute čitanja
ELON MSK KUPIO TWITER

Upravni odbor Twitter-a pristao je na ponudu za preuzimanje od milijardera Elona Maska od 44 milijarde dolara.

Mask, koji je dao šokantnu ponudu prije manje od dvije sedmice, tvrdi da je on prava osoba da “otključa izvanredni potencijal” kompanije za društvene mreže.

Predložio je niz promjena od ublažavanja ograničenja sadržaja do iskorenjivanja lažnih naloga. Firma je prvobitno odbila ponudu Maska, ali će sada tražiti od dioničara da glasaju za odobrenje kupovine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sloboda govora je temelj funkcionalne demokratije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva. Također želim da Twitter učinim boljim nego ikad tako što ću poboljšati proizvod novim funkcijama, učiniti algoritme otvorenim kodom za povećanje povjerenja, pobijediti spam botove i potvrditi autentičnost svih ljudi. Twitter ima ogroman potencijal, radujem se radu s kompanijom i zajednicom korisnika kako bismo ga otključali – rekao je Mask.

Vrijednost dionica porasla

Podsjetimo, Elon Mask je početkom aprila kupio 9,2 posto Twittera. Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25 posto. Mask je postao jedan od najvećih dioničara kompanije i sada posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Džeka Dorsija (Jack Dorsey). Dorsijev udio je 2,25 posto.

Sedam dana nakon što je kupio dionice, Mask je dao ponudu za kupovinu Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, “razmisliti o svojoj poziciji dioničara”.

Ima više od 80 miliona pratitelja na Twitteru

Mask je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratitelja. Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

U sedmicama prije nego što je preuzeo 9 posto dionica, Mask je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. marta je napisao kako je zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

AVAZ.BA

Vezane objave
Tehnologija

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

1 Minute čitanja
Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom…
Tehnologija

Bosna i Hercegovina 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

1 Minute čitanja
Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu…
Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio…