Evropa

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Sloveniji

2 Minute čitanja
Robert Golob i Janez Jansa izbori u sloveniji
(Foto: EU/EPA-EFE)

Može li bivši menadžer državnog preduzeća skinuti Janeza Janšu s vlasti?

U Sloveniji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje tijesna utrka između vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS) i liberalnog Pokreta sloboda.

Rezultati pojedinih anketa, među kojima su one listova Dnevnik i Večer iz sredine ove sedmice, kazuju da će Pokret sloboda biti relativni pobjednik izbora. Razlika u odnosu na SDS premijera Janeza Janše je manja od jedan posto. Na čelu Pokreta sloboda je Robert Golob koji je dugo bio na čelu državnog energetskog preduzeća GEN.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tijesna je utrka i za treće mjesto, i to između Socijaldemokratske stranke i Ljevice. Očekuje se da će cenzus preći i Lista Marjana Šarca, bivšeg premijera, liberala.

Iako je SDS na posljednjim izborima bio pobjednik, manjinsku vladu su formirali Šarec te Stranka modernog centra, Socijalne demokrate, Stranka Alenke Bratušek i Stranka penzionera, uz manjinsku podršku Ljevice.

Vlada je pala nakon dvije godine, a Janša se vratio na vlast. Aktuelni premijer Slovenije se smatra dijelom ekstremno desničarske osovine u Evropi. Upravo je Janša navodno autor non-papera kojim se predlaže konačna podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj liniji.

Pravo glasa ima 1,6 miliona ljudi.

Novo lice

Golob koji je u politiku sa svojom strankom Pokret Sloboda ušao tek početkom ove godine, navodi da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i ljevice koja bi državom vladala dva mandata i izvela u državi potrebne promjene, pri čemu u potpunosti odbija mogućnost koaliranja s Janšinom strankom.

“Ljudi moraju sami odlučiti, žele li živjeti u policijskoj državi koju je pod krinkom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedjelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države”, naveo je Golob u jednom od svojih zadnjih istupa u medijima.

On očekuje da će njegova stranka na izborima osvojiti najmanje 25 mjesta u parlamentu i formirati vladu u saradnji s liberalnim centrom i ljevicom, vladu koja će u parlamentu imati najmanje 50 glasova podrške.

Menadžer Robert Golob relativno je novo lice u slovenskoj politici koji je kandidaturu za premijera najavio u januaru.

Riječ je o inženjeru elektrotehnike (55) koji je niz godina bio na čelu najvećeg državnog elektroenergetskog poduzeća GEN-I, kojeg je sadašnja vlada nedavno smijenila s mjesta glavnog direktora.

Pretpostavka je da bi on u slučaju da osvoji relativnu većinu mandata u novom parlamentu koaliciju sastavio s Ljevicom, socijaldemokratima SAB-om i LMŠ-om, pod uvjetom da potonje uđu u parlament.

Po ocjenama slovenskih promatrača, koalicijski potencijal Janše je manji jer on u prvom redu ovisi od uspjeha na izborima koalicijskih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenjije (NSI), te lista na desnici koje su sastavljene neposredno pred raspisivanje izbora, a čiji je rezultat neizvjestan.

Vezane objave
Evropa

Slovenija privremeno uspostavlja granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom

1 Minute čitanja
Slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo naredbu kojom se utvrđuju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom i Republikom Mađarskom na kojima je dozvoljen…
Evropa

Kipar potpuno integrisan u SIS

2 Minute čitanja
Nacionalne vlasti na Kipru objavile su svoja prva upozorenja u Šengenskom informacionom sistemu (SIS), najrasprostranjenijem IT sistemu za upravljanje granicom i unutrašnju…
Evropa

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

3 Minute čitanja
ave the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje…