Tehnologija

Apple se vraća gaming industriji sa novom konzolom?

1 Minute čitanja
apple

U tehnološkoj industriji, ako postoji jedan gigant koji je uvijek aktuelan, to je Apple. Ovaj tehnološki gigant već godinama vlada svijetom pametnih telefona. Slično tome Macbook, iMac i drugi Apple proizvodi koji koriste najsavremenije bioničke i M1 čipove su u sopstvenoj ligi.

Iako Apple-u uspjeh nije stran, jedna stvar u kojoj nisu uspjeli je gaming, konretno gaming konzole.

Apple je 1996. pokušao da uđe u gaming industriju sa sopstvenom konzolom. Napravljena u saradnji sa japanskom kompanijom Bandai, predstavljena je tada gaming platforma Pippin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Konzola koja je završila neslavno.

Od tada, Apple je prešao dug put, a prema glasinama na korejskoj platformi Clien, koja je do sada bila veoma pouzdan izvor, Apple razmatra novi početak u gaming industriji.

Apple ima tim sjajnih umova na raspolaganju, i imajući u vidu koliko su moćni nedavni M1 čipovi, neće biti preveliko iznenađenje ako, prije ili kasnije, tehnološki gigant uskoči u gaming industriju.

Prema izvještajima sa Cliena, Apple možda razmišlja i o proizvodnji čipa koji bi mogao da pokreće gaming konzolu. Možda uopšte neće biti potreban poseban uređaj za to, već će “konzola” biti integrisana u Apple TV.

Međutim, sve su ovo glasine, a možda na kraju naprave i ručnu konzolu, koja će više podsećati na Switch, nego na PlayStation ili Xbox.

I navodno, Apple već radi na tome da osigura igre za ovu konzolu. Prema izvještajima, kontaktirali su kompanije kao što su Ubisoft i Capcom kako bi osigurali ekskluzivna prava na neke igre za Apple konzolu.

Ako su ove vijesti tačne i Apple zaista radi na svojoj konzoli, mogli bismo da dobijemo ozbiljnog igrača koji će biti i više nego sposoban da se takmiči protiv Xbox-a, PlayStation-a ili Switch-a.

Međutim, sve su još uvijek samo puke glasine, a Apple niti bilo koji gaming studio, nisu se oglasili povodom ovih izvještaja, a i malo je vjerovatno da će to učiniti u nekoj baš bliskoj budućnosti.

raport.ba

Vezane objave
Tehnologija

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

1 Minute čitanja
Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom…
Tehnologija

Bosna i Hercegovina 80. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

1 Minute čitanja
Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života kompanije Surfshark pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta u odnosu na prošlu…
Tehnologija

Očekuje se pad prodaje računara, ovo je razlog

1 Minute čitanja
Tokom 2020. i 2021. godine zabilježeno je veliko interesovanje za PC uređajima i tabletima, a značajan uticaj je imalo što je najveći dio…