Dijaspora

Njemačka i službeno najavila moguću krizu u opskrbi plinom: ‘Smanjite potrošnju što je više moguće’

1 Minute čitanja
njemacka plin

Njemačka je u srijedu objavila prvi stepen pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju budući da je Rusija nagovijestila obustavi isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.

Opskrba je i dalje sigurna, trenutno nema zastoja, ali moramo pojačati naše mjere opreza kako bismo bili spremni u slučaju eskalacije na strani Rusije – rekao je u saopćenju ministar privrede Robert Habeck.

Habeckovom odlukom aktivirana je faza pripravnosti u sklopu plana o opskrbi plinom u slučaju krize, koji predviđa štednju plina, osiguravanje nabave i opskrbu kućanstava dovoljnom količinom goriva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To znači da svi potrošači plina, od poduzeća do kućanstava, moraju smanjiti potrošnju što je više moguće – rekao je ministar privrede, dodavši da je “važan svaki kilovat-sat”.

Pripravnost uključuje okupljanje kriznog tima koji će analizirati i ocijeniti stanje u opskrbi kako bi se utvrdilo treba li poduzeti dodatne mjere kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe, stoji na internetskoj stranici ministarstva prvirede.

Podsjetimo, Rusija je prošle sedmice najavila da će prihvaćati samo plaćanja u rubljima, što predstavlja kršenje ugovora i članice skupine G7 odbile su taj zahtjev, ističu u njemačkom ministarstvu privrede.

Moskva je unatoč tome ponovila da će prihvaćati samo rublje, zaprijetivši u protivnom obustavom isporuka, dodaju.

Čelnik regulatora za distribucijske mreže Klaus Mueller napisao je na Twitteru da je cilj objave pripravnosti za krizu izbjeći pogoršanje stanja u opskrbi, pozivajući građane i kompanije da budu spremni za “sve scenarije”.

Njemačka podmiruje 30 posto potražnje za plinom uvozom iz Rusije, kojoj su zapadne zemlje uvele stroge sankcije zbog njezina napada na Ukrajinu. Evropa i dalje kupuje ruski plin, ali želi smanjiti opskrbu i u konačnici biti potpuno neovisna o isporukama iz Rusije.

Rusija je prošle sedmice najavila da će “neprijateljskim zemljama” koje su joj uvele sankcije plin ubuduće naplaćivati isključivo u rubljima. Središnja banka i ministarstvo finansija trebali bi objaviti detalje mehanizma u četvrtak.

raport.ba

Vezane objave
Dijaspora

Velika izlaznost dijaspore: U Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu gužve na glasačkim mjestima

1 Minute čitanja
Opći izbori 2022. u Bosni i Hercegovini počeli su danas, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH širom širom EU, građani stoje u redovima kako bi…
Dijaspora

Austrija: U Beču obilježen Dan Bošnjaka

1 Minute čitanja
U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz…
Dijaspora

Poskupljenja izazvala talas siromaštva u Austriji

1 Minute čitanja
Aktuelna kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava Karitas.         Generalni sekretar Karitasa Austrija, Ana Par, kazala je…