Dijaspora

Njemačka i službeno najavila moguću krizu u opskrbi plinom: ‘Smanjite potrošnju što je više moguće’

1 Minute čitanja
njemacka plin

Njemačka je u srijedu objavila prvi stepen pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju budući da je Rusija nagovijestila obustavi isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.

Opskrba je i dalje sigurna, trenutno nema zastoja, ali moramo pojačati naše mjere opreza kako bismo bili spremni u slučaju eskalacije na strani Rusije – rekao je u saopćenju ministar privrede Robert Habeck.

Habeckovom odlukom aktivirana je faza pripravnosti u sklopu plana o opskrbi plinom u slučaju krize, koji predviđa štednju plina, osiguravanje nabave i opskrbu kućanstava dovoljnom količinom goriva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To znači da svi potrošači plina, od poduzeća do kućanstava, moraju smanjiti potrošnju što je više moguće – rekao je ministar privrede, dodavši da je “važan svaki kilovat-sat”.

Pripravnost uključuje okupljanje kriznog tima koji će analizirati i ocijeniti stanje u opskrbi kako bi se utvrdilo treba li poduzeti dodatne mjere kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe, stoji na internetskoj stranici ministarstva prvirede.

Podsjetimo, Rusija je prošle sedmice najavila da će prihvaćati samo plaćanja u rubljima, što predstavlja kršenje ugovora i članice skupine G7 odbile su taj zahtjev, ističu u njemačkom ministarstvu privrede.

Moskva je unatoč tome ponovila da će prihvaćati samo rublje, zaprijetivši u protivnom obustavom isporuka, dodaju.

Čelnik regulatora za distribucijske mreže Klaus Mueller napisao je na Twitteru da je cilj objave pripravnosti za krizu izbjeći pogoršanje stanja u opskrbi, pozivajući građane i kompanije da budu spremni za “sve scenarije”.

Njemačka podmiruje 30 posto potražnje za plinom uvozom iz Rusije, kojoj su zapadne zemlje uvele stroge sankcije zbog njezina napada na Ukrajinu. Evropa i dalje kupuje ruski plin, ali želi smanjiti opskrbu i u konačnici biti potpuno neovisna o isporukama iz Rusije.

Rusija je prošle sedmice najavila da će “neprijateljskim zemljama” koje su joj uvele sankcije plin ubuduće naplaćivati isključivo u rubljima. Središnja banka i ministarstvo finansija trebali bi objaviti detalje mehanizma u četvrtak.

raport.ba

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…