Zanimljivosti

13 pogrešaka koje bi vas mogle uvaliti u nevolje na putovanju

4 Minute čitanja
bonton

Ne znate li običaje neke zemlje, kulturu ili navike stanovnika lako se možete naći u nezahvalnim situacijama. U najboljem slučaju dobro ćete se nasmijati, a u nešto lošijem scenariju možete nekoga i uvrijediti.

Kimanje glavom

Majka mnogih nesporazuma u Bugarskoj je drugačije pokazivanje slaganja i neslaganja u odnosu na većinu svjetskih zemalja. Mahanje glavom s jedne na drugu stranu Bugarima znači „da“, baš kao i Grcima, Irancima, Libanoncima, Turcima i Egipćanima što može zbuniti ostatak svijeta koji potvrdno kima. Zanimljive primjere kulturoloških i drugih razlika nalazimo posvuda po svijetu. U Turskoj, odmahivanje glavom znači: „Ne razumijem. Ponovi“, a „ne“ se izražava coktanjem jezikom i zabacivanjem glave. Ovo je korisno znati kada želite reći ‘ne’ gomili prodavača na tuskim tržnicama. Odmahivanjem glavom nećete ništa postići. Uvredljivo „ne“ Turci će pokazati i figom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zabranjeni pokloni

U istočnoj Aziji, Brazilu, Italiji, Peruu, Rusiji i Švicarskoj, davanje predmeta s oštricom (poput škara ili noževa) ima negativne konotacije – od “loše sreće” do “prekidanja veze“. I neki Hrvati se drže tog pravila kojem se može doskočiti tako da se u zamjenu za dar simbolično zatraži kovanica. U Kini, davanje kišobrana znači da želite prekinuti vezu. U Hong Kongu i Kini satovi, rupčići i slamnate sandale povezani su sa starenjem i smrti pa ih je bolje preskočiti, baš kao i kupovanje alkoholnih pića muslimanskim obiteljima (osim ako ne poznajete njihove navike).

Kod darivanja cvijeća dobro je obratiti pozornost na njihov broj. U Brazilu se ne preporučuje darivati ljubičasto cvijeće niti darove jer simbolizira tugu i žalovanje. U istočnoj Aziji parni brojevi su sretni, osim broja četiri, koji označava “smrt”. U Kini, Singapuru, Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu običaj je izraziti skromnost i odbiti dar do tri puta. Stoga inzistirajte da ga prime, pokažite koliko vas veseli darivanje ili objasnite čime su zaslužili dar. Kada osoba prihvati dar od vas, tada zahvalite na časti.

Koliko puta se ljubi?

Ovisno o državi, a negdje i o gradu, ljubi se jednom, dva, a ponegdje čak i više puta. Tako se primjerice u Sao Paulu ljubi dvaput, a u Rio de Janeiru jednom. U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su na periferiji uobičajena tri. Slično je i u Iranu, gdje brojka varira od jedan do tri… Parižani to čine dva puta, a u Provansi se tri puta ljubi. Amerikanci se pak rukuju ili grle, a u Njemačkoj je zagrljaj češći nego poljubac u obraz. U većini zemalja se ljubi najprije na desno, ali ne i u Italiji gdje vlada pravilo lijeve strane.

Pljuni na prijatelja“Ako voliš svoje prijatelje, pljuni na njih!“, moto je pripadnika plemena Masaija koji žive u Keniji i Tanzaniji koji se pozdravljaju pljujući jedni na druge. Kada se pozdravljaju sa starješinom najprije pljunu u ruku, a zatim je pružaju.


Puhanje nosaU Japanu se pljuvanje smatra uvredom, baš kao i puhanje nosa u javnosti stoga zadržite sve svoje tjelesne tekućine za sebe. Osim toga, bez obzira na to vozite li se užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vlakovima nećete vidjeti Japance kako razgovaraju na mobitel, pogotovo ne glasno. Zazvoni li vam mobitel u japanskom vlaku to je jednako nepristojno kao da ne ugasite zvuk u hrvatskom kinu.

Pravilo desne ruke Indiji uvijek koristite samo desnu ruku za jelo, primanje i davanje stvari. Lijevu ruku treba koristiti samo za intimne ili prljave stvari kao što je održavanje higijene i rukovanje predmetima koji su dotakli tlo, poput cipela.Kako dozvati taksi? Želite li dozvati taksi u Peruu, ispružite ruku i mahnite dlanom prema dolje. Podizanje otvorenog dlana kao znak za zaustavljanje smatra se nepristojnim.Pravi put do kolibeNađete li se kojim slučajem u selu Himba u Kaokolandu u Namibiji, nikada nemojte prijeći nevidljivu granicu između svete vatre i kolibe njihovog vođe. To bi bila velika uvreda koja bi posjet mogla učiniti neugodnim.

Samo ne po glavi! U Laosu, Tajlandu, Kambodži i Burmi ne dirajte odrasle po glavi niti koristite noge da biste pokazivali na predmet jer se to smatra uvredljivim.Bez napojnice, molimU Japanu nipošto ne ostavljajte napojnicu jer se to smatra vrlo nepristojnim – osobito ako krenete inzistirati jer je Japanac neće prihvatiti, što bi moglo izazvati kaos.

Kafa za jutro i poslijepodne Kako biste naručili kafu poput Talijana, valja imati na umu da su kafe s mlijekom, poput cappuccina, caffe lattea i macchiata rezervirane za jutarnje sate, a naručite li ih tijekom poslijepodneva, možete čak izazvati podsmijeh. Također, takve se kafe ne piju nakon jela.

Polako sa štapićima

Ono što je u Europi srkanje juhe ili držanje laktova na stolu tijekom ručka, u Aziji je bubnjanje štapićima po stolu ili zabijanje u hranu. Također, uvijek ih koristite u paru jer se raspareni štapići u Aziji smatraju lošom srećom.

O kiltu sve najbolje

Jedna od osjetljivih tema za razgovor u Škotskoj jest ona o tradicionalnoj nošnji Highlandera, odnosno tartana ili kilta. Kao što kilt nije suknja, tako niti dodatak kiltu nije torbica. Sporran, koji je tradicionalni dio narodne nošnje i služi kao zamjena za džepove, nikada nemojte nazivati torbom ili torbicom.

kilt

punkufer.dnevnik.hr

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…