Svijet

Preminula Medlin Olbrajt

1 Minute čitanja
medlin o 1

U 84. godini preminula je Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), prva žena državna sekretarica SAD-a, koja je pomogla u upravljanju zapadnom vanjskom politikom nakon Hladnog rata. 

Njezina smrt potvrđena je u e-poruci osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške tvrtke koju je osnovala Olbrajt.

Olbrajt je bila središnja figura u administraciji predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton), prvo je služila kao američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima prije nego što je u svom drugom mandatu postala najviši nacionalni diplomat. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zagovarala je širenje NATO-a, zalagala se za intervenciju saveza na Balkanu kako bi zaustavila genocid i etničko čišćenje, nastojala je smanjiti širenje nuklearnog oružja i zagovarala ljudska prava i demokraciju diljem svijeta.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….