Svijet

Sevilla će koristiti višak naranči za proizvodnju električne energije

1 Minute čitanja
narandze sevilla

Možda ste već čuli alternativni naziv za gorku naranču, vrstu naranče koja je na Mediteran, tj. u Španjolsku, stigla u 10. stoljeću. Zovu je još Sevilla narančom, a ako ste posjetili ovaj prekrasan andaluzijski grad, znate i zašto.

Sevilla je toliko bogata narančama da ih ne stignu toliko ni pojesti ni izvesti. Zapravo, Španjolci toliko ni ne jedu ove naranče – češće se koriste za izradu marmelade i džema, naročito u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je njihov najveći uvoznik.

Stoga su se dosjetili još jednog genijalnog načina za njenu upotrebu. Sve naranče koje ne stignu ubrati i koja tehnički propadaju i trule, sada planiraju koristiti za proizvodnju električne energije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tvrtka Emasesa osmislila je način na koji će, koristeći metan iz preostalih naranči, pokretati generatore za postrojenja kojima pročišćava vodu. U gradu koji ima čak 48 000 drveća naranče ovo znači 5,7 milijuna kila naranči koje se svake godine skupe prije zime. Od toga će 35 tona naranči biti iskorišteno za proizvodnju električne energije.

Ovo je samo jedan korak u španjolskom planu da se u proizvodnji električne energije u potpunosti osloni na obnovljive izvore energije do 2050. godine.

punkufer.dnevnik.hr

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…