Svijet

Sevilla će koristiti višak naranči za proizvodnju električne energije

1 Minute čitanja
narandze sevilla

Možda ste već čuli alternativni naziv za gorku naranču, vrstu naranče koja je na Mediteran, tj. u Španjolsku, stigla u 10. stoljeću. Zovu je još Sevilla narančom, a ako ste posjetili ovaj prekrasan andaluzijski grad, znate i zašto.

Sevilla je toliko bogata narančama da ih ne stignu toliko ni pojesti ni izvesti. Zapravo, Španjolci toliko ni ne jedu ove naranče – češće se koriste za izradu marmelade i džema, naročito u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je njihov najveći uvoznik.

Stoga su se dosjetili još jednog genijalnog načina za njenu upotrebu. Sve naranče koje ne stignu ubrati i koja tehnički propadaju i trule, sada planiraju koristiti za proizvodnju električne energije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tvrtka Emasesa osmislila je način na koji će, koristeći metan iz preostalih naranči, pokretati generatore za postrojenja kojima pročišćava vodu. U gradu koji ima čak 48 000 drveća naranče ovo znači 5,7 milijuna kila naranči koje se svake godine skupe prije zime. Od toga će 35 tona naranči biti iskorišteno za proizvodnju električne energije.

Ovo je samo jedan korak u španjolskom planu da se u proizvodnji električne energije u potpunosti osloni na obnovljive izvore energije do 2050. godine.

punkufer.dnevnik.hr

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….