Ljepota i Zdravlje

Želite li jesti zdravije? Ovo povrće je najhranljivije

1 Minute čitanja
povrce

Želite li jesti zdravije? Provjerite koje bi povrće trebalo da se redovno nađe na vašem tanjiru, jer je bogato vitaminima i mineralima, ali istovremeno ima nisku energetsku vrijednost i stoga je prikladno i ako mršavite.

Špinat


Ovo zeleno lisnato povrće prava je riznica nutritivnih tvari. Ima visok sadržaj vitamina A i K, bogat je vlaknima. Ima mnoge korisne efekte na probavu, srce i opšte zdravlje – neke studije čak sugerišu da pomažu u prevenciji raka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mrkva


Osim visokog sadržaja vitamina A, mrkva je bogata i drugim hranjivim tvarima poput kalijuma te vitaminima C i K. Pridonosi zdravlju očiju i boljem imunološkom sistemu.

Prokulice


Zimsko povrće koje je puno nutritivnih tvari. Sadrži mnogo antioksidansa koji jačaju imunološki sistem i održavaju zdravlje stanica. Takođe su bogate vlaknima, folatom, magnezijumom, kalijumom te vitaminima A, C i K.

Brokula


Još jedno izuzetno hranljivo povrće nesumnjivo je brokula. Bogata je vitaminima K i C, a ujedno sadrži i puno folata, mangana i kalijuma. Neka istraživanja takođe sugerišu da jedenje brokule sprečava rak.

Bijeli luk


Već su naše bake govorile da je bijeli prirodni antibiotik. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, a jedinstveno povoljno utiče na nivo šećera u krvi, što ga čini izvrsnom hranom i za dijabetičare.

Šparoga


Iskoristite proljeće i idite brati šparoge. Ova ukusna hrana bogata je folatima, selenom, vitaminom K i mnogim antioksidansima. Šparoge su dobre za zdravlje jetre i bubrega, a konzumacija se preporučuje i trudnicama.


Karfiol Karfiol je bogat vlaknima, folatima te vitaminima C i K. Brine o zdravom tijelu, a ujedno je i čest izbor za sve koji žele skinuti višak kilograma Hrana je izuzetno raznovrsna i može se koristiti u brojnim jelima.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Vitamin A u hrani

2 Minute čitanja
U potrazi za optimalnim zdravljem, često zanemarujemo moćne vitamine poput vitamina A. Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida,…
Ljepota i Zdravlje

Besplatno šminkanje i beauty savjeti u odabranim dm prodavnicama

1 Minute čitanja
Sarajevo, 11.4.2024. – Proljeće je pravo vrijeme da u svoje beauty rutine uvedemo male promjene i nakon tmurnih zimskih dana zasijamo punim sjajem….
Ljepota i Zdravlje

Ideje za trendi proljetne nokte u 2024 godini

1 Minute čitanja
Proljeće je vrijeme obnove i osvježenja, a što bolji način da izrazite svoju kreativnost i osjećaj za stil nego kroz proljetne nokte?…