Dijaspora

Karadžićev plan: Zašto je Izetbegovićev poziv bh. dijaspori da glasa u RS-u uznemirio Dodika

2 Minute čitanja
dodik dijaspora glasanje

Pozivi bh. dijaspori da u što većem broju se registriraju i glasaju na predstojećim Općim izborima 2022, koje je na tribinama u gradovima Austrije upućivao predsjednik SDA Bakir Izetbegović dobrano su uznemirili Milorada Dodika i njegov SNSD.

– Mi nismo došli da tražimo glasove za Federaciju BiH. Glasajte u entitetu Republika Srpska. Tu se vodi odsudna bitka za Bosnu i Hercegovinu. Oni misle da ono što nije završeno ratom se može završiti olovkom. Vidjeli ste da neće moći. Olovka je i naše oružje. Ali svako treba uzeti olovku i krenuti – poručivao je Izetbegović, posebno naglašavajući važnost glasanja za zajedničku listu svih probosanskih stranaka u entitetu RS.

Dodikovi igrači su se odmah digli na noge, a među njima prva se oglasila šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rekla je da je lider SDA Bakir Izetbegović “demaskirao i potpuno izložio javnosti sve što političko Sarajevo godinama radi, a to je namjera remodulacije BiH po njihovoj volji”.

Komentrajući izjavu Izetbegovića u Beču o potrebi da se bošnjačka dijaspora ujedini i masovno glasa na izborima u BiH, Novaković Bursać je istakla da Izetbegović želi da animira glasače iz dijaspore i tako utječe na izborni rezultat, ciljano u Republici Srpskoj.

– Moram da napomenem da time mogu da utječu na izbor člana Predsjedništa BiH koji se bira iz Republike Srpske, kao i sastav Narodne skupštine Republike Srpske – rekla je ona u Јutarnjem programu RTRS-a.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH, za Faktor kaže kako je ovakva reakcija iz SNSD-a i očekivana, a zbog čega se to boje većeg izlaska na izbore bh. dijaspore, kaže on, potvrdila je i SNSD-ova zastupnica.

– Bh. dijaspora svojim glasovima može utjecati, rekla je to i Novaković-Bursać, kako na izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a, tako i na broj zastupnika probosanskih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a, a time i na sastav Vlade ovog entiteta. Nakon što je SDS-ova politika pobila i protjerala Bošnjake i Hrvate iz RS-a, cilj SNSD-a i Milorada Dodika jeste da stave tačku na Karadžićev plan, a to je RS kao ekskluzivno srpski entitet. U nekadašnjem Ustavu RS-a je pisalo da je “RS država srpskog naroda”, a to je onda naknadno izmijenjeno te je navedeno da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u ovom entitetu – pojašnjava Osmanović.

Dalje, on ističe kako je Izetbegović pozvao bh. dijasporu, koja je u nekoliko prethnodnih izbornih ciklusa glasala u jako malom broju, da iskoristi to svoje biračko pravo te da svojim glasom izmjene političku situaciju u entitetu RS.

 Ništa ja tu ne vidim za čuđenje što se poziva bh. dijaspora, osim straha SNSD-a i Dodika da bez probosanskih stranaka ne bi se mogla formirati skupštinska većina, Vlada i uzdrmati njegovi planovi za možda novi mandat u Predsjedništvu BiH – zaključuje Osmanović.

Broj osvojenih glasova i mandata većinski bošnjačkih i hrvatskih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 1996. godine do danas u drastičnom je padu.

U entitetskoj skupštini sjede 83 zastupnika. Od nekadašnjeg 21 zastupnika danas ove stranke imaju samo tri. Ustavom RS-a u članu 71. navedeno je da “najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda će biti zastupljeno u Narodnoj skupštini”, tako da je četvrti “Bošnjak” trenutno Dodikov Denis Šulić. Kada je riječ o zastupnicima Hrvatima svi oni su Dodikovi ljudi.

U Vladi RS-a su SNSD-ovi Bošnjaci i Hrvati, a nekada su SDA i HDZBiH imali svoje ministre. Treba podsjetiti i na Opće izbore 2014, kada je PDP-ov Mladen Ivanić u utrci za Predsjedništvo BiH pobijedio SNSD-ovu Željku Cvijanović zahvaljujući 10.000 glasova Bošnjaka.

Faktor

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…