Svijet

 Ruski jurišni avioni s nuklearnim oružjem ušli u švedski zračni prostor!

1 Minute čitanja
ruski avioni u svedskoj

Ruski jurišni avioni s nuklearnim oružjem ušli su u švedski zračni prostor. Izvor je rekao da je taj potez bio namjerni čin zastrašivanja, prenosi švedski TV4 News.

Mreža je objavila da su četiri ruska aviona – dva jurišna Sukhoi 24 u pratnji dva borbena Sukhoi 27 – poletjela iz baze u Kalinjingradu prije upada 2. marta.

Izvori su otkrili da su avioni bili opremljeni nuklearnim oružjem “što su ruski piloti jasno pokazali”, prenosi Sky News.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zbog sukoba u Ukrajini, švedsko ratno zrakoplovstvo je navodno imalo povećanu pripravnost i moglo je rano otkriti da piloti idu prema nebu iznad Gotlanda, švedskog otoka u Baltičkom moru.

Oružane snage zemlje odbile su službeno komentirati jesu li dva jurišna aviona opremljena nuklearnim oružjem, ali su izjavili televizijskoj stanici da je kršenje zračnog prostora bilo namjerno.

“Mi to ocjenjujemo kao svjesnu akciju”, rekao je načelnik zračnih snaga Carl-Johan Edstrom.

“To je vrlo ozbiljno, pogotovo ako je zemlja u ratu. Analizirali smo incident i jasno je da ne možemo isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje na to da su namjerno prekršili granice Švedske”

Kršenje švedskog teritorija trajalo je oko minut, dodaje se u izvještaju.

Švedska – koja je neutralna i nije članica NATO-a – rasporedila je dva borbena aviona JAS 39 Gripen za koje se tvrdi da su snimili ruske avione i da su potvrdili da su opremljeni nuklearnim oružjem.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….