Vijesti BiH

Zašto sudski procesi u BiH traju i do 20 godina?!

2 Minute čitanja
mato tadic

Ustavni sud BiH smatra da je promjena izbornog zakona političko pitanje, koje trebaju riješiti odgovarajuća tijela vlasti. Za Ustavni sud predmet Bože Ljubić je završena stvar, kazao je predsjednik tog suda Mato Tadić. Sudije Ustavnog suda danas su odgovarale na brojna pitanja koja se odnose na ocjenu ustavnosti, no zapravo tih predmeta u Ustavnom sudu je najmanje. Najveći postotak odnosi se na apelacije građana i pravnih subjekata.

Najveći postotak predmeta koji Ustavni sud BiH rješava odnosi se na povredu razumnog roka, bilo da je riječ o sudskim procesima koji traju godinama, ili pak naplati potraživanja, ili kako je naglasio predsjednik suda Mato Tadić.

“Najčešći su slučajevi da je po pet ili šest godina po žalbi na kantonalnom sudu ili okružnom sudu. Ako uzmete u obzir koliko je to bilo na općinskom sudu pa na prvom stupnju, pa onda toliko godina na kantonalnom sudu…Potom, u dosta slučajeva imate pravo na reviziju pred vrhovnim sudom… Maltene, umrete dok stignete do odluke. A onda, na tu odluku, opet možete izjaviti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što može trajati 15, ili ne znam koliko godina”, pojašnjava predsjednik Ustavnog suda BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako ste sretnik pa i dobijete presudu redovnog suda, njeno izvršenje može trajati godinama, zbog čega se građani ponovno obraćaju Ustavnom sudu. U većini slučajeva riječ je o radnopravnim odnosima, gdje vlast propušta da u budžetima osigura novac. Na kraju plaćaju s kamatom, jer se mnogi odlučuju i na Evropki sud u Strazburu.

“Mi smo izračunali da smo 2,5 milijuna KM dosudili nematerijalne kompenzacije za kršenje prava na razuman rok. Samo da vam kažem, Evropski sud u Strazburu dosuđuje mnogo više, kod njih nije ništa ispod tisuću eura”, dodaje Mato Tadić.

Mato Tadić komentirao je danas i izvršenje presude po apelacij Bože Ljubića, kazavši da je to za sud gotova stvar.

Podsjetimo kako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čovića nedavano kazao da se izbori u BiH ne mogu održati jer nije provedena odluka Ustavnog suda koju može da donese samo Parlamentarna skupština.

Na prethodnim izborima CIK donijela je posebnu odluku kojom je utvrđen način popune Doma naroda što je za HDZ BiH ove godine neprihvatljivo.

“U našoj odluci kaže se da se nalaže Parlamentu BiH da uskladi ovaj zakon. Oni su nas obavijestili da nisu uskladili i mi dalje ništa nismo imali, niti smo šta radili”, govori Tadić.

N1

Vezane objave
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…