Svijet

Ovo je znak da bi Putin zaista mogao upotrijebiti nuklearno oružje!

2 Minute čitanja
putin bunker

Pojavili su se novi “dokazi” o tome da Vladimir Putin i njegovi najviši komandanti ratom u Ukrajini upravljaju iz tajnih atomskih bunkera, piše “Daily Mail”.

Kretanja aviona koje koriste najviši dužnosnici Kremlja, pokazuju da se Putin možda nalazi nedaleko Surguta u zapadnom Sibiru.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Daleko od Moskve

Putinov ministar odbrane, Sergej Šojgu, koji je bio misteriozno odsutan već nekoliko sedmica što je pokrenulo govorkanja o njegovom zdravlju, također je, vjeruje se, u bunkeru blizu Ufe na Uralu, približno 1.150 kilometara istočno od Moskve, prema tvrdnjama istraživačkog novinara Christa Grozeva.

Ovu teoriju potvrđuje i trodnevni posjet Šojguove kćerke, Ksenije Šojgu (31) Ufi nakon 22. marta, dok se nagađalo da njezin otac ima srčanih problema, prenosi “Jutarnji list”.

Ksenija je također nedavno onemogućila javni pristup svojem Instagram računu na kojem je prije nekog vremena objavila sliku sa svojom bebom.

Korištenje bunkera – ukoliko bude potvrđeno – prilično je alarmantan znak jer sugerira da se Putin možda doista sprema upotrijebiti nuklearno oružje, što je potez koji bi vrlo sigurno doveo do odmazde.

Grozev, koji ima veze s

britanskim istraživačkim medijem Bellingcat, kaže:

“Posve sam siguran da je Šojgu u bunkeru. Prateći kretanja njegovog aviona, uočili smo učestala putovanja u Ufu. Znajući da u toj regiji postoje štićeni bunkeri, jasno je zašto boravi upravo na tom mjestu.”

U intervjuu za ukrajinski 24-kanal, kazao je:

“Ovo je potvrđena verzija. Vjerujem u to i mislim da se radi o čisto analitičkom zaključku. Može biti samo jedan zaključak. Ako vojna strategija Kremlja uključuje nuklearni napad – a uključuje – kao što je sam glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, prije par dana rekao na CNN-u, onda ne može postojati niti jedna druga verzija.

Ako postoji odluka o potencijalnom nuklearnom udaru, ne mogu kasnije sakriti vojno vodstvo. Oni se moraju sakriti unaprijed. Apsolutno sam siguran da je u bunkeru, a po praćenju aviona kojim obično leti, vidimo vrlo česte, gotovo svakodnevne, letove za Ufi. Ako znamo da tamo ima bunkera, to nas vodi do očitog zaključka”, kaže Grozev.

Druga lokacija

Dodaje i kako vjeruje da je Putin u bunkeru na nekoj drugoj lokaciji.

“Vrlo vjerojatno je negdje drugo jer vidimo i druge letove koji se izvode u većoj tajnosti od onih za Ufu. To su državni avioni koji isključuju svoje transpondere kad se približavaju Surgutu”, kaže Grozev.

Surgut je ruska prijestolnica nafte i nalazi se približno 3.000 km sjeveroistočno od Moskve.

“Čini se da je posljednja faza leta prilično tajanstvena. Ondje se vjerojatno nalaze elitni bunkeri za visoke članove vlade.”

I ranije su se pojavljivale tvrdnje da je Putin sklonio svoju blisku rodbinu u bunker u planinama Altai, 1.700 km jugoistočno od Surguta i 3.800 km istočno od Moskve.

Grozev također vjeruje i da načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije, Valeri Gasimov, operira iz bunkera.

Slučajno ili ne, i Šojguova kći Ksenia Šojgu, bila je u Ufi između 22. i 25. marta.

Ona je predsjednica Ruske triatlonske federacije, te promovira humanitarnu organizaciju Liga junaka.

Posjetila je vojni park Patriot koji se gradi nedaleko Ufe.

Prema jednoj teoriji, Putin je iskoristio slobodno vrijeme tokom pandemije u novembru i decembru 2020. kad je posjetio Sarov i Tobolsk – nekoliko stotina kilometara udaljene od Surguta – kako bi pregledao bunkere.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…