Zanimljivosti

Zašto se kaže “KAO DA JE S KRUŠKE PAO”?

2 Minute čitanja
kruska

Svi smo čuli za izraz “kao da je s kruške pao!” ali da li znate odakle taj i zrazi zašto se baš tako kaže”…pao s kruške”? Ako je vaš odogovor “Ne” sada ćemo vam to otkriti u narednim redovima teksta koje prenosimo….

Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”.

“Nisam pao s kruške” – reći će neko kad hoće da istakne kako nije lud, glup, naivan, blesav, budala i sl. Takvo značenje frazema pasti s kruške potvrđuje se i u Rječniku SANU sledećim primerima:
1. “Da ti pozajmim novac? Pa nisam, valjda, s kruške pao? To bi bilo isto kao da sam ga bacio u vodu.”
2. “Ni ona nije pala s kruške da ne bi vidjela da se njegova prisutnost tiče nje same.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Veza pasti s kruške javlja se i u drugom obliku, kao poređenje. To je takođe zabeleženo u Rječniku SANU, gde piše: “kao da je pao (pala) s kruške (često kao pojačanje reči ’smeten’, ’smušen’ itd.) veoma smeten, smušen, nerazborit i sl.”

Uz to se daju ovi primeri:
1. “Budala… kao da je s kruške pao.”
2. “Smušena je kao da je s kruške pala.”

Rječnik Matice srpske dodaje još i frazem: kao s kruške (npr. odgovarati), u značenju: „neljubazno, nabusito (odgovarati)”.

Tako, eto, imamo tri frazema u kojima je glavna reč kruška. Zašto baš kruška?Zbog čega su glupost, smušenost, neljubaznost i slične negativne ljudske osobine povezane upravo sa tim drvetom, a ne sa nekim drugim (recimo, jabukom, ili trešnjom i sl.)?

“U suprotnosti sa jabukom” – piše tu Čajkanović – “kruška se smatra za zlo drvo, za drvo zlih demona. U narodnim pripovjetkama pod kruškom skupljaju se đavoli… Na krušci nalazi se i vještica.”

Poslije tih konstatacija, autor navodi i sljedeće: “Da kruška može imati za vještice privlačnu snagu, vidi se i iz jedne slavonske varijante poznate formule koju vještice govore kad se mažu mašću da bi poletele: ’Ni o kladu ni o panj, ni o drvo ni o kamen, ni o krušku Todorovu’ (Begović, 199).” I zaključuje: „Stara kruškova drveta kod našeg su naroda na zlu glasu.”

Iako je kruška, prema mišljenju Čajkanovića, “u staroj religiji, izvjesno, imala bolji ugled i čak uživala izvjestan kult”, za šta se navode i brojni primjeri, naš narod ju je uglavnom doživljavao kao „zlo drvo”, na kojem se skupljaju demoni, đavoli, vještice i druga zla stvorenja, pa čak i sama Smrt.

Zato je one koji bi se slučajno našli u tom društvu, na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim i sl. Tako su, onda, nastali i ustaljeni izrazi: kao da je pao (pala) s kruške (u značenju: „smeten(a), smušen(a), zbunjen(a), nerazborit(a)” i sl.), nisam (nisi, nije itd.) pao s kruške (u značenju: „nisam (nisi, nije itd.) lud, glup, naivan, budala, ograničen i sl.”).

Što frazem kao s kruške (odgovarati) znači „neljubazno, nabusito (odgovarati)”, i to je razumljivo, jer se drugo nešto od vještica i đavola ne može ni očekivati.

opsteobrazovanje.in.rs

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…