Regija

Vučić u UAE: Poslije energetske krize, dolazi rat za hranu

2 Minute čitanja
vucic politika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je da je jedna od tema razgovora sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom bila energetska kriza, za čije prevazilaženje će Srbiji značiti i sporazum potpisan sa Emiratima, ali i ukazao da nas sve očekuje i kriza hrane, za koju moramo da se pripremimo.

“Pričali smo o energetskoj krizi, nafti, gasu… Kako da rješavamo taj problem, a to je i jedan od razloga zašto smo obezbijedili ovakvu vrstu podrške”, rekao je Vučić novinarima u Abu Dabiju.

Dodao je da su razgovarali i o dodatnim ulaganjima UAE u Srbiji, uz primjedbu da su Emirati u svojoj zemlji uspjeli sva javna preduzeća da podignu i da ih “izbace” na berzu, da zarađuju novac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Od njih možemo da steknemo iskustva, da vidimo šta možemo da naučimo… Sa Norvežanima radimo na master planu za našu energetiku i sve što radimo, radimo strateški, dubinski, za budućnost, a ne za preživljavanje jedne zime”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

On je upozorio da će sljedeća zima, poslije nadolazeće, biti još teža.

Konstatovao je i da ofanziva ukrajinske vojske ne znači i kraj rata, već još žešće borbe i produženje rata, a onda to znači da će sve biti skuplje, skuplji novac, energenti…

“Pogledajte za koliko su se Mađarska i Rumunija zaduživale, a zemlje su NATO i EU i uvele su sankcije Rusiji. Možete misliti koliko bismo se mi zaduživali i to za vraćanje kredita, bez obzira na deficit… Zato nam je potreban još snažniji ‘cash flow’, da budemo sigurni sa novcem”, rekao je predsjednik Srbije.

Posebno je ukazao da će uslijediti i kriza hrane.

U tom smislu, skrenuo je pažnju na slučaj Hrvatske, koja je, kaže, donijela dobre mjere za ograničenje cijene, ali čim je to uradila – došlo je do nestašice ulja.

Vučić je rekao da je to nešto što sa takvim mjerama ne možete da spriječite, jer uslijede špekulacije trgovaca.

“Poslije energetike dolazi rat za hranu. Moramo i za to da se spremimo, da sve strateški sagledavamo i zato je prijateljstvo i bratstvo sa Emiratima od suštinskog značaja. Sada se mnogo lakše diše, mnogo smo sigurniji sada”, rekao je Vučić.

bhrt

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…