Vijesti BiH

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

2 Minute čitanja
zeljka cvijanovic i milorad dodik sankcije velike britanije
  • UK je sankcionisala političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine
  • Oznake, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su pod režimom sankcija u Velikoj Britaniji za Bosnu i Hercegovinu
  • UK vjeruje da par namjerno podriva teško postignut mir u Bosni i Hercegovini
sankcije UK Dodiku i Cvijanovic

Velika Britanija je danas sankcionisala Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH na državnom nivou, bosanskih Srba, i Željku Cvijanović, predsjednicu entiteta Republika Srpska, zbog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Oznake, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su pod režimom sankcija u Ujedinjenom Kraljevstvu za Bosnu i Hercegovinu.

Ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, podriva domaći i regionalni mir i podstiče etničku mržnju i poricanje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD i drugim istomišljenicima, ministar vanjskih poslova se nada da će današnja objava ohrabriti druge nacije da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je rekla:

Ova dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana.

Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss

Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete da ponište 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti, te potkopaju Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine.

Prenosimo i izjavu ambasade Velike Britanije u Sarajevu

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je danas objavila informaciju o prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministrica vanjskih poslova je izjavila:“Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost.”Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.

Obraćanje ambasadora UK u BiH u vezi sankcija Dodiku I Cvijanović

  • Šta podrazumijevaju britanske sankcije Dodiku i Cvijanović

    Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

    Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

Izvor: gov.uk

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…