Kultura

Sarajevski sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Skenderiji

1 Minute čitanja
sajam knjiga

Sarajevski sajam knjiga i učila bit će upriličen od 20. do 25. aprila u Centru “Skenderija” pod motom “Moć knjige”.

Direktor KJP Skenderija Damir Petrinić kazao je da će na 33. sajmu knjige učestvovati više od 100 izlagača i izdavača. Najavio je da će na Sajmu učestvovati izdavači iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Saudijske Arabije, Austrije, Njemačke, SAD-a, Irana.

Na Sajmu će se, kako dodaje, predstaviti brojni sadržaji, između ostalog, izložbe “Restauracija i konzervacija knjiga”, “Logotipija”, izložbe rijetkih i raritetnih knjiga i rukopisa, knjige o umjetnosti….

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Predsjednik Programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić istaknuo je značaj već i samog mota ovogodišnjeg sajma “Moć knjige”.

– Zašto je moć knjige najrelevantniji moto koji smo izabrali? Zato što ona sama po sebi nakon objavljivanja i izdavanja ima svoj vlastiti put i život. Kao jedan potpun i samostalan svijet u koji ulazi čitalac, kritičar – kazao je Spahić.

Počasni gosti ovogodišnjeg sajma knjige su biblioteke, bibliotekarke i bilbilotekari.

U njihovo ime obratila se Adelaida Grabovica iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i istakla da će na ovogodišnjem Sajmu knjiga i učila biblioteke imati svoj kutak na kojem će se predstaviti: NUBBiH, Biblioteka Grada Sarajeva, Biblioteka Zemaljskog muzeja, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Biblioteka Jevrejske zajednice…

Ovogodišnji Sajam knjiga i učila otvara književnica Hedina Sijerčić koja je kazala da je zaintrigiralo pitanje koja je to moć knjige i moć riječi.

– Zapitala sam se kakva je to zaista moć knjige, a kakva je to moć romske riječi i romske knjige? Kakva je moć romskog jezika u kontekstu na sve ove većinske, pa i manjinske jezike u Bosni i Hercegovini? – zapitala se Hedina Sijerčić.

Ovom prilikom je najavila da će više o moći jezika, moći knjige, govoriti na samom otvaranju Sajma.

Sajam knjiga i učila bit će održan u dvorani Mirza Delibašić.

Fena

Vezane objave
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…
Cazin VijestiKultura

Program CaZIMSKA priča 2022

1 Minute čitanja
Sve je spremno i u petak od 10:00 sati počinjemo sa programom “CaZIMSKApriča 2022”. Svaki dan i svaka večer, do kraja godine…
Kultura

Pozorišni izvedbeno edukativni kamp za djecu Bihać

2 Minute čitanja
Centar OMAHA ima zadovoljstvo i čast objaviti da smo otpočeli sa implementacijom projekta „Uspostavljanje pozorišne scene u Bihaću“, koji ima za cilj…