Unsko-Sanski kanton

Uposlenica MUP-a USK Dijana Brkić jedina žena sa Zlatnom policijskom značkom u BiH

1 Minute čitanja
mup usk

Dijana Brkić je jedina žena u Bosni i Hercegovini dobitnica Zlatne policijske značke, najvećeg priznanja za zasluge u policiji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaposlena je od 1993. godine.

„Mislim da nisam pogriješila jer sam u MUP-u na neki način pronašla sebe. Našla sam posao koji mi odgovara, koji volim, a najbitnije je da radite posao koji volite i onda to uvijek da rezultata“, govori ova inspektorica u Sektoru kriminalističke policije MUP-a USK-a.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zaposleno 67 žena policijskih službenika. Od toga u Sektoru kriminalističke policije rade četiri žene, prenosi Federalna.ba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„U MUP-u ima toliko puno žena na različitim pozicijama, ne samo na pozicijama policajca već vam tu ima i mlađi inspektora i inspektora pa čak imamo i jednu ženu glavnog inspektora. Mislim da je to rukovodstvo prepoznalo – na puno poslova žena daleko lakše ostvaruje kontakte ukoliko se tiče žrtava nasilja u porodici, ukoliko se tiče seksualniih delikata“, ističe Brkić.

Već 10 godina djeluje Udruženje „Mreža policijskih službenica“, čiji je i Dijana Brkić član. Cilj Udruženja je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije spolova i afirmacija žena policijskih službenika. Članice Udruženja se posebno zalažu za povećanje broja žena u policiji.

Pozivam sve mlade žene koje imaju afiniteta za rad u policiji da se jave na konkurse koje redovno objavljuje MUP. Ukoliko budu imale sreće da pronađu sebe u poslu koji vole, onda će to biti definitivno uspjeh“, poručuje Brkić.

Iako su žene manje plaćene od svojih muških kolega i često su izložene mobingu i diskriminaciji, sve je više onih koje su dokazale da mogu stajati rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

Dijana Brkić je jedna od njih, žena koja je ostvarila svoj san i radi posao koji voli.

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…