Unsko-Sanski kanton

Uposlenica MUP-a USK Dijana Brkić jedina žena sa Zlatnom policijskom značkom u BiH

1 Minute čitanja
mup usk

naša stranka usk kandidati

Dijana Brkić je jedina žena u Bosni i Hercegovini dobitnica Zlatne policijske značke, najvećeg priznanja za zasluge u policiji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaposlena je od 1993. godine.

„Mislim da nisam pogriješila jer sam u MUP-u na neki način pronašla sebe. Našla sam posao koji mi odgovara, koji volim, a najbitnije je da radite posao koji volite i onda to uvijek da rezultata“, govori ova inspektorica u Sektoru kriminalističke policije MUP-a USK-a.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zaposleno 67 žena policijskih službenika. Od toga u Sektoru kriminalističke policije rade četiri žene, prenosi Federalna.ba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„U MUP-u ima toliko puno žena na različitim pozicijama, ne samo na pozicijama policajca već vam tu ima i mlađi inspektora i inspektora pa čak imamo i jednu ženu glavnog inspektora. Mislim da je to rukovodstvo prepoznalo – na puno poslova žena daleko lakše ostvaruje kontakte ukoliko se tiče žrtava nasilja u porodici, ukoliko se tiče seksualniih delikata“, ističe Brkić.

Već 10 godina djeluje Udruženje „Mreža policijskih službenica“, čiji je i Dijana Brkić član. Cilj Udruženja je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije spolova i afirmacija žena policijskih službenika. Članice Udruženja se posebno zalažu za povećanje broja žena u policiji.

Pozivam sve mlade žene koje imaju afiniteta za rad u policiji da se jave na konkurse koje redovno objavljuje MUP. Ukoliko budu imale sreće da pronađu sebe u poslu koji vole, onda će to biti definitivno uspjeh“, poručuje Brkić.

Iako su žene manje plaćene od svojih muških kolega i često su izložene mobingu i diskriminaciji, sve je više onih koje su dokazale da mogu stajati rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

Dijana Brkić je jedna od njih, žena koja je ostvarila svoj san i radi posao koji voli.

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

POMAK večeras u Cazinu - panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova

1 Minute čitanja
Vidimo se večeras u 19h u Centru za kulturu u Cazinu! Očekuje nas panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova, kao…
Unsko-Sanski kanton

Ljevica u USK spala na jedno slovo?

3 Minute čitanja
Glasači ljevice u Unsko-sanskom kantonu pred ove izbore su u izuzetno nezavidnoj situaciji. Poučeni prevarama i izdajama od ranije, šta god da…
Unsko-Sanski kanton

TRIBINA NAŠE STRANKE: BORBA PROTIV KORUPCIJE MORA BITI PRIORITET KOD BUDUĆE VLASTI

1 Minute čitanja
Večeras je u Velikoj Kladuši održana tribina Naše stranke na kojoj su predstavljeni kandidati stranke sa područja USK za predstojeće izbore. Prisutnima…