Svijet

Švedska odbacila mogućnost ulaska u NATO

1 Minute čitanja
magdalena

vedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) odbacila je u utorak pozive opozicije da se razmotri ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da bi sadašnja aplikacija destabilizirala sigurnost u Evropi, prenosi “Reuters”.

Švedska nije bila u ratu od 1814. i gradila je svoju vanjsku politiku na ne učestvovanju u vojnim savezima, ali je posljednjih godina stvarala sve bliže veze s NATO-om kako su tenzije s Rusijom u baltičkom regionu porasle.

Ruska invazija, koju ona naziva “specijalnom vojnom operacijom”, obnovila je pozive Švedskoj da se pridruži NATO-u, uz Finsku, koja je također ostala izvan bloka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ako bi Švedska odlučila da pošalje aplikaciju za pridruživanje NATO-u u trenutnoj situaciji, to bi dodatno destabiliziralo ovo područje Evrope i povećalo tenzije – rekla je Anderson novinarima, te dodala:

– Bila sam jasna tokom čitavog vremena govoreći da je ono što je najbolje za sigurnost Švedske i za sigurnost ovog regiona Evrope da vlada ima dugoročnu, dosljednu i predvidivu politiku i to je moje stalno uvjerenje.

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…