Svijet

Švedska odbacila mogućnost ulaska u NATO

1 Minute čitanja
magdalena

vedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) odbacila je u utorak pozive opozicije da se razmotri ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da bi sadašnja aplikacija destabilizirala sigurnost u Evropi, prenosi “Reuters”.

Švedska nije bila u ratu od 1814. i gradila je svoju vanjsku politiku na ne učestvovanju u vojnim savezima, ali je posljednjih godina stvarala sve bliže veze s NATO-om kako su tenzije s Rusijom u baltičkom regionu porasle.

Ruska invazija, koju ona naziva “specijalnom vojnom operacijom”, obnovila je pozive Švedskoj da se pridruži NATO-u, uz Finsku, koja je također ostala izvan bloka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ako bi Švedska odlučila da pošalje aplikaciju za pridruživanje NATO-u u trenutnoj situaciji, to bi dodatno destabiliziralo ovo područje Evrope i povećalo tenzije – rekla je Anderson novinarima, te dodala:

– Bila sam jasna tokom čitavog vremena govoreći da je ono što je najbolje za sigurnost Švedske i za sigurnost ovog regiona Evrope da vlada ima dugoročnu, dosljednu i predvidivu politiku i to je moje stalno uvjerenje.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….