Svijet

Švedska odbacila mogućnost ulaska u NATO

1 Minute čitanja
magdalena

vedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) odbacila je u utorak pozive opozicije da se razmotri ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da bi sadašnja aplikacija destabilizirala sigurnost u Evropi, prenosi “Reuters”.

Švedska nije bila u ratu od 1814. i gradila je svoju vanjsku politiku na ne učestvovanju u vojnim savezima, ali je posljednjih godina stvarala sve bliže veze s NATO-om kako su tenzije s Rusijom u baltičkom regionu porasle.

Ruska invazija, koju ona naziva “specijalnom vojnom operacijom”, obnovila je pozive Švedskoj da se pridruži NATO-u, uz Finsku, koja je također ostala izvan bloka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ako bi Švedska odlučila da pošalje aplikaciju za pridruživanje NATO-u u trenutnoj situaciji, to bi dodatno destabiliziralo ovo područje Evrope i povećalo tenzije – rekla je Anderson novinarima, te dodala:

– Bila sam jasna tokom čitavog vremena govoreći da je ono što je najbolje za sigurnost Švedske i za sigurnost ovog regiona Evrope da vlada ima dugoročnu, dosljednu i predvidivu politiku i to je moje stalno uvjerenje.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…