Vijesti BiH

U mjesec dana cijena benzina porasla za 4,58 posto, dizela za 6,33 posto

2 Minute čitanja
gorivo bih

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u neprestanom je rastu, a taj rast utječe i na formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata na bh. tržištu.

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), na dan 2. ožujka 2022. godine prosječna cijena litre premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,59 KM, a dizela BAS EN 590 (10 ppm) 2,60 KM po litri.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama u Federaciji BiH na dan 2. ožujka godine kreće se od 2,46 do 2,76 KM po litri, i za benzin, i za dizel.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako navode iz Ministarstva, maloprodajne cijene SUPER PLUS bezolovonog benzina, BAS EN 228 – BMB 98 u veljači 2022. godine više su za 4,58 posto u odnosu na prethodni mjesec, a za 26,13 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Maloprodajne cijene DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) veljači 2022. godine više su za 6,33 posto u odnosu na prethodni mjesec te za 27,92 posto u odnosu na veljaču 2021. godine.

Kada su u pitanju cijene na svjetskim tržištima, iz Federalnog ministarstva trgovine navode da je cijena sirove nafte tipa “Brent” na današnji dan 100,85 američkih dolara po barelu i viša je za 10,68 posto u odnosu na 1. veljače 2022. godine, godine kada je iznosila je 91,12 američkih dolara po barelu.

Porast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom tečaja dolara i burzovnih cijena sirove nafte nastalih kao posljedica oskudne opskrbe i geopolitičkih napetosti u Europi i na Bliskom istoku.

“Dinamika kretanja cijena sirove nafte utječe i na burzovne kotacije naftnih derivata na referentnim burzama u Mediteranu i slijedom toga i na formiranje rafinerijskih cijena. Imajući u vidu navedeno evidentno da je vanjski faktor (burzovne kotacije) utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na navedeno ne može utjecati”, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Iz tog ministarstva podsjećaju da je u cilju sprječavanja enormnog povećanja cijena derivata Vlada Federacije BiH djelovala mjerama neposredne kontrole cijena i propisala marže u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

Tom odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine.

Iz Ministarstva su također podsjetili da je Vlada Federacije BiH na tematskoj sjednici održanoj prije dva dana donijela zaključak kojim je zadužena Federalnu upravu za inspekcijske poslove da u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim inspekcijskim organima intenzivira kontrolu nad primjenom Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kao i kontrolu primjene Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Biznis.ba / FENA

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…