Zanimljivosti

U Japanu možete da ispletete svoje čarape dok vozite bicikl!

2 Minute čitanja
vunene carape

Souki Socks, mala fabrika čarapa u japanskoj prefekturi Nara, osmislila je mašinu koja omogućava ljudima da pletu sopstvene čarape dok se voze biciklom tj. okretanjem pedala na stacionarnom biciklu…

Osim ako niste ljubitelj pletenja, pravljenje čarapa ne zvuči baš kao zabavno iskustvo. Ovo je bila stvarnost sa kojom su se briljantni umovi Souki Socksa suočili kada su krenuli da pravljenje čarapa učine uzbudljivim za mase.

Srećom, uprkos tome što su šanse bile nagomilane protiv njih, uspjeli su da smisle genijalnu spravu koja kombinuje mehaničku mašinu za pletenje čarapa i bicikl kako bi omogućila praktično svakome da plete svoje čarape samo pedaliranjem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nazvana “Charix”, mašina je bila veoma popularna među turistima od kada je promovisana 2017. godine

Mašine za pletenje tanjih čarapa bile su u modi u Japanu 1990-ih, ali kako je pompa oko tankih čarapa zamrla, fabrike su prestale da proizvode mašine i one su postale relikti prošlog vremena. Međutim, Souki Socks je uspeo da udahne novi život ovim mašinama tako što ih je povezao sa stacionarnim biciklima i omogućio posjetiocima fabrike da pletu svoje čarape.

Prije nego što počnu da pedaliraju, posetioci fabrike biraju veličinu čarapa kao i kupe konca koje žele da koriste. Specijalizovano osoblje povezuje navoje sa mašinom, a kada su gotovi, vrijeme je za pedaliranje.

Izrada para čarapa traje oko 10 minuta, dovoljno da stvari ne postanu dosadne. Nakon što završite sa pedaliranjem, osoblje zašije “nožne prste” i dovrši pletene čarape na licu mjesta, tako da ih možete ponijeti kući sa sobom.

Pošto se mašine za pletenje čarapa više ne proizvode, kad god se neki dio pokvari, fabrika čarapa “Souki Socks” mora da ga napravi po narudžbini kako bi njihov Charix projekat nastavio da traje, ali interesovanje japanske javnosti čini sve vrijednijim.

U stvari, potražnja za čarapama pletenim na pedale je toliko porasla da je Souki nedavno lansirao novu opciju za kupce.

S obzirom da je pandemija Kovida spriječavala ljude da putuju onoliko koliko su nekada, mnogi nisu imali priliku da posjete fabriku i sami pletu svoje čarape, pa je Souki odlučio da njihov menadžment radi pedaliranje umjesto njih.

Charix Online tako sad omogućava kupcima da odaberu veličinu svojih čarapa i 3 boje konca od ukupno 36, prije nego što odrede biciklistu sa liste zaposlenih u Souki Socks-u, 68-godišnjeg predsjednika Jasuhikoa, predsjednika Koheija ili generalnog direktora Midorija.

Proces pletenja se zatim postavlja na društvene mreže kao dokaz. Cijena para čarapa preko Charix Online -a je 2.200 jena (oko 18,50 američkih dolara).

YouTube video

zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…