Regija

Vučić o izborima na Kosovu: Nećemo priznati nezavisnost Kosova ni po koju cijenu

3 Minute čitanja
VUČIĆ aleksandar na press konferenciji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije nakon višesatne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kao i sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i posebnog susreta sa ambasadorima Kvinte.

Posljednji u nizu sastanaka u toku današnjeg dana je razgovor predsjednika Srbije večeras sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom-Harčenkom i otpravnikom poslova kineske ambasade. Prije toga je imao hitan dvosatni sastanak sa ambasadorima Kvinte na koji je otišao sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja je trajala tri sata. 

– Naime, najprije smo na Sjednici razmatrali sve političke i ekonomske aspekte ukrajinske krize i probleme sa kojima se suočavamo, u najboljoj vjeri, želji i nadi da možemo da ublažimo sve posljedice krize. Dogovorili smo dodatnu količinu mlijeka u prahu koje moramo da nabavimo koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona, dogovorile i druge važne stvari za našu zemlju. U drugom dijelu Sjednice smo pričali o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora i svim konsekvencama takvog čina. To nije samo pitanje da li će samo Srbi sa Kosova moći da glasaju, i njihovog ućutkivanja, niti je stvar podrške, već je to pitanje bezbjednosti i političkog opstanka Srba na Kosovu i njihove egzistencije – pojasnio je Vučić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Država moli za malo razumijevanja

Albanci su tražili od nas bukvalno de facto priznanje Kosova – izjavio je Vučić i nabrojao je na šta je Srbija sve pristala.

– Pristali smo na sve, a tražili su samo jednu formulaciju da “Vlada Srbije traži od Vlade Kosova”. Prihvatili smo bezbroj kompromisa i besmislenih stvari na kojima su insistirali, ali su tražili samo jednu stvar, da Srbija prizna nezavisnost Kosova. I ničija vlast nije toliko važna koliko nam je važna naša država i zato na to nismo pristali – rekao je Vučić.

Vučić je prenio da je razgovarao sa svim predstavnicima sa Srba sa Kosova.

– Po prvi put nismo imali u potpunosti dogovorene i usaglašene aktivnosti. Zamolio sam naše Srbe sa Kosova koji su me iznenadili sa svojim nešto radikalnijim prijedlozima, za strpljenje. Rekao sam da im nikad neću okrenuti glavu ali ih molim da izbroje do deset, da povjeruju mom iskustvu političkom nosu i težini trenutka u kojem se nalazimo. Oni su jednoglasno tražili da se istupi iz svih institucija odmah, već da se 435 policajaca na sjeveru Kosova napusti regionalnu policiju i ljudi čak i sa Juga su se sa tim usaglasili iako su obično imali suprotno mišljenje. Ja ih razumijem zbog terora koji prolaze – preneo je Vučić.

Vučić ih je pitao ako se to uradi “šta će biti dan poslije”.

– Plašim se da bi ušli u začarani krug sukoba i zamolio sam ih da budu strpljivi i da razgovore ostavimo iza toga. Naravno to će značiti da će izaći 15-20 posto onih koji su planirali da izađu na izbore, u svakom slučaju razumijem težinu pozicije našeg naroda, ali nisam razumio do sada da su spremni da žrtvuju sve svoje i da su siti svega što se dešava na Kosovu, neki su čak spremni i na sukobe i na odlazak. Molio sam ih da čuvaju naša srpska ognjišta, da će država biti uz njih. Ali i da ih država moli za malo razumijevanja i za to da možemo da izračunamo šta je to da nam je činiti – poručio je Vučić.

Razgovori će se nastaviti

Što se tiče Kvinte o svemu su obavješteni, i Vučić se nada da će jasno da osudi ponašanje Prištine. Ambasador Rusije i otpravnik poslova Kine je već prenio Pekingu šta sam mu rekao.

– Nakon svih sastanaka sam ponovo razgovarao sa Srbima sa Kosova, i oni su dogovorili proteste narednih dana u različitim dijelovima Kosova. Ja ću sa njima ponovo ovih dana razgovarati nakon konsultacijama sa predstavnicima vlade. Neki u regionu igraju igru protiv Srbije, i žele da nas obilježe kao nekoga ko je protiv Zapada da bi nam bile uvedene sankcije ili da bi fizički bili onemogućeni da pomognemo našem narodu. Ne izmišljam klopku da bih izbjegao neke poteze već zbog onoga što se događalo 2004. godine, to Srbija više ne može da dozvoli. Moramo da budemo pametni i da čuvamo naš narod i našu zemlju. Bukvalno nas uvlače u sukobe i ne vode slučajno koordinisanu akciju. I djelovi Podgorice, cijela Priština, dio Zagreba i drugih regiona – poručio je predsjednik Srbije koji je najavio da će se razgovori nastaviti.

Vučić je završio svoj govor time što je rekao da Srbija ne smije da dozvoli ni najmanji incident.

avaz.ba

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…